Taitelija Timo Vuorikosken maalaama Anna-Kaisa Ikosen muotokuva. (Kuva: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo)

KUNTAKIERROS Pormestari Anna-Kaisa Ikosen muotokuva paljastettiin Tampereen Raatihuoneella maanantaina. Ikonen on toista kauttaan Tampereen pormestarina. Hän toimi pormestarina myös vuodet 2013–2017 ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajana vuosina 2017–2021.

Tampereen kaupunki on perinteisesti maalauttanut muotokuvat pormestareista ja valtuuston puheenjohtajista. Teoksen tekijän kohde saa valita itse, ja Ikosen valinta oli professori, taiteilija Timo Vuorikoski.

– On arvokas kunnia saada olla osa Tampereen tarinaa. Kuvataiteen ystävänä ja maalauksen harrastajana toivoin perinteistä, maalattua muotokuvaa. Timo Vuorikoski on Suomen parhaita muotokuvamaalareita. Oli ilo olla hänen mallinaan, osana Tamperetta ja hetkeä, jossa kaupunki on juuri nyt, Ikonen sanoo Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Vuorikoski on maalannut myös pormestari Timo P. Niemisen muotokuvan. Nieminen toimi pormestarina 2007–2013.

– Anna-Kaisa Ikosen ystävällinen ja lämmin katsojaan kohdistuva hymy on kaikille hänet kohdanneille tuttu kokemus, ja siksi se on otettu kuvaan mukaan, vaikka perinteisessä johtajan muotokuvatyypissä se ei ole kuulunutkaan asiaan, Vuorikoski kertoo.

Vuorikosken mukaan virallinen tilausmuotokuva on paitsi kunnioituksen ja kiitollisuuden osoitus mallille, myös tilaajayhteisön itsestään teettämänä omakuva. Ikosen muotokuvassa on vahvasti mukana kasvava Tampere.

– Anna-Kaisa Ikonen on kuvattu kasvavan ja energisen Tampereen modernina pormestarina. Vasemmalla taustalla on Nokia-areena rakennusvaiheessa nostokurkineen ja oikealla alhaalla on punainen Ratikka. Keskustorin maisemaan kuuluvat oleellisina osina teatteri ja Vanha kirkko muistuttamassa kulttuurin ja hengen viljelyn iättömästä roolista. Oikeassa reunassa on Takon piippu höyryineen sen todisteena, ettei teollisuus ole pelkkää historiaa vaan osa kaupungin monipuolisesti kehittyvää taloudellista infrastruktuuria, Vuorikoski kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*