Hans Szybilskin muistokivi sijaitsee Turussa Vartiovuorenkatu 1:n edessä. Kivi asennettiin tiistaina 25. lokakuuta. (Kuva: Antero Lynne)

KUNTAKIERROS Turun kaupunki muistaa Turussa 1942 vangittua ja Saksaan karkotettua Hans Eduard Szybilskiä muistolaatalla eli niin sanotulla kompastuskivellä.

Kompastuskivet (saksaksi Stolperstein) ovat berliiniläissyntyisen taiteilijan Gunter Demnigin aloitteesta syntynyt projekti, jolla muistetaan henkilöitä, joita murhattiin, kuljetettiin tuhoamisleireille, ajettiin itsemurhaan tai muulla tavoin vainottiin Natsi-Saksassa.

Kompastuskivet asennetaan katuun sen kodin eteen, jossa holokaustin uhri on viimeksi asunut. Szybilskin viimeisin tiedossa oleva kotiosoite marraskuussa 1942 ennen hänen joutumistaan Auschwitziin oli Turussa Vartiovuorenkatu 1:ssä.

– Kompastuskivillä kunnioitetaan kaikkien holokaustissa menehtyneiden ihmisten elämiä. Niiden kautta holokaustin uhrit, kuten Hans Szybilski, voivat saada yksilölliset kasvot ja tulla muistetuksi nykyihmisten arkielämässä. Meidän ei tule koskaan unohtaa menneisyyden tapahtumia vaan pyrkiä omalta osaltamme varmistamaan, että mitään vastaavaa ei koskaan enää tapahdu, sanoo pormestari Minna Arve Turun kaupungin tiedotteessa.

Syksyyn 2021 mennessä muistokiviä on asennettu eri puolille Eurooppaa noin 75 000 kappaletta. Suomessa kompastuskiviä Natsi-Saksaan karkotettujen juutalaisten muistoksi asentaa ja ylläpitää Holokaustin uhrien muisto ry. Turkuun asennettu muistokivi on kahdeksas Suomessa. Muut ovat Helsingissä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*