Koittila valittiin viime vuonna vuoden kyläksi Etelä-Savossa. Tänä vuonna kylä sai valtakunnallisen Vuoden kylä -tunnustuksen. (Kuva: Suomen Kylät ry)

KUNTAKIERROS Vuoden kyläksi 2023 on valittu Kangasniemellä sijaitseva 190 asukkaan Koittila. Vähäisestä väkimäärästään huolimatta kylällä on 30 oppilaan kyläkoulu, joka tarjoaa lähikoulun Kangasniemen kaikkien pohjoisten kylien lapsille. Koittilassa on myös noin 500 vapaa-ajanasukasta, jotka ovat tärkeä osa kyläyhteisöä.

Koittilan kohtaamispaikkana talvisin on koululla pidettävä kyläkahvila ja kesäisin kyläseuran ylläpitämä uimaranta sekä talkoilla pyörivä Passari-kyläpubi. Pubia on pidetty auki kesäisin jo 27 vuoden ajan perjantaisin ja lauantaisin. Pubin tuotto käytetään kokonaisuudessaan kylän hyväksi.

Kylällä on myös panostettu retkeilyn ja liikkumisen mahdollistamiseen retkipaikkojen ja hiihtoreittien ylläpidolla. Kesäisin kylällä järjestetään muun muassa kotiseutupyöräretkiä.

– Valtakunnallinen tunnustus on koko Koittilan seudun kyläläisille ja vapaa-ajan asukkaille palkinto vuosikymmenten uurastuksesta ja kylän parhaaksi tekemästä työstä. Monipuolinen kylätoiminta ympäri vuoden on pitänyt ihmiset aktiivisina ja onnistumiset ovat innostaneet jatkamaan muun muassa talkootoimintaa. Tämän mahtavan tunnustuksen myötä on kyllä hienoa jatkaa kylän kehittämistä ja asumista kylällä, sanoo Koittilan seudun kyläseuran puheenjohtaja Ari Viljakainen Suomen Kylät ry:n tiedotteessa.

Suomen Kylien puheenjohtaja Jari Koskinen sanoo, että Koittila on hyvä esimerkki väkimäärältään pienestä, mutta merkitykseltään suuresta kylästä.

– Tänä päivänä toimiva kyläyhteisö syntyy vakituisten asukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden yhteisin ponnistuksin.

Kilpailun kunniamaininnat menivät Jämsän Suinulan kylälle ja Sippolan kylälle Kouvolaan.

Vuoden kylä valitaan edellisen vuoden maakunnallisten vuoden kylien joukosta. Vuoden kylä -tunnustus on jaettu vuodesta 1985.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*