Pikatuntuma on keppivoittoinen, sillä valtionosuuksia leikataan Kuntaliiton laskelmien mukaan noin 600 miljoonalla eurolla.

 

Hallitus haluaa jatkaa kuntarakenteen ja toimintojen uudistamista. Yli 15 vuotta vanhan kuntalain uudistamista valmisteltiin jo Kiviniemen hallituksessa. Kuntaliitonkin tavoitteena oli parlamentaarisen komitean asettaminen lakia uudistamaan.

Mainos 

Komitea joutui kokoomuksessa joidenkin hampaisiin ja nyt lakia ryhdytään uudistamaan uuden kuntaministerin johdolla ja VM:n kuntaosaston vahvistetuin virkamiesvoimin. Virkamiestyön kylkeen nimetään komitean sijasta parlamentaarinen seurantaryhmä.

 

Suuntaviivat tälle työlle on luvattu piirtää jo tämän vuoden loppuun mennessä. Jotain on kuitenkin luettavissa jo hallitusohjelmasta, joka puhuu nykyistä vahvempien kuntien tarpeesta ja nykyistä vähempien monimutkaisten yhteistoimintakuvioiden määrästä.

 

Hallitusohjelman hallinnollisia toimenpiteitä ovat muun muassa esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen siirtäminen sosiaalihallinnosta opetushallinnon vastuulle. Ammattikorkeakoulujen rahoitus siirretään puolestaan kokonaan kunnilta valtiolle.

 

Vuoden 2008 finanssikriisin tiimellyksessä väliaikaiseksi elvytys- ja aputoimeksi kunnille tehty yhteisövero-osuuden 10 prosentin jako-osuuden nosto saa jatkoa, tosin puolitettuna viiteen prosenttiin. 10 prosentin lisäpotti loppuu tämän vuoden lopussa ja uusi puolitettu jako-osuuden nosto on voimassa vuosina 2012 ja 2013.

 

Lisää velvoitteita merkitsee vanhuspalvelulain antaminen, johon hallitus aikoo sijoittaa 160 miljoonaa euroa. Tässä kohtaa toistuu jälleen kunnille valitettavan tuttu ilmiö, alimittainen rahoitus, sillä Kuntaliitossa kokonaiskustannuksiksi on laskettu noin 300 miljoonaa euroa.

 

(KL)

 
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*