Lähes 60 prosenttia vastanneista kuntapäättäjistä kannattaa maakuntavaalien ja eduskuntavaalien yhdistämistä.

Suurin osa Kuntaliiton kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä siirtäisi ensimmäiset maakuntavaalit eduskuntavaalien yhteyteen keväälle 2019.

Lähes 60 prosenttia vastanneista kannattaa maakuntavaalien ja eduskuntavaalien yhdistämistä. Hallituksen linjaamaa ajankohtaa lokakuussa 2018 kannattaa vain kolmannes vastaajista. 10 prosenttia kannattaa maakuntavaalien järjestämistä jonain muuna ajankohtana. 

Etenkin suurten kaupunkien päättäjät kannattavat maakuntavaalien ja eduskuntavaalien pitämistä samaan aikaan. Peräti 81 prosenttia suurimpien, eli yli 100 000 asukkaan kaupunkien kuntapäättäjistä siirtäisi vaalit keväälle 2019.

Maakunta- ja eduskuntavaalien pitämistä samaan aikaan kannattaa vastanneista viranhaltijoista 64 prosenttia ja luottamushenkilöistä 51 prosenttia. Vaalien pitämistä lokakuussa 2018 kannattaa viranhaltijoista 27 prosenttia ja luottamushenkilöistä 37 prosenttia.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Valmistelu saa kritiikkiä

Vastanneista 82 prosenttia arvioi, että uudistuksessa ei huomioida riittävästi maakuntien erilaisuutta. Vain kolme prosenttia piti maakuntien erilaisuuden huomioimista riittävänä.

77 prosenttia oli sitä mieltä, että uudistuksen valmistelussa ei ole arvioitu riittävästi riskejä. 62 prosenttia arvioi, että uudistuksen uusi aikataulu ei ole riittävän realistinen.

Kyselyn toteuttaneen Åbo Akademin tutkija Siv Sandbergin mukaan pitkittynyt epävarmuus heikentää luottamusta uudistuksen etenemiseen.

– Kritiikki puuttuvasta riskien hallinnasta ja siitä, ettei ole otettu maakuntien erilaisuutta huomioon, näkyi myös vastaavassa kyselyssä viime vuonna. Kun epävarmuus on jatkunut, kritiikki kärjistyy, Sandberg sanoo Kuntaliiton tiedotteessa.

193 vastaajaa

Kuntaliitto lähetti kyselyn syys-lokakuussa 40 ARTTU2 -ohjelmaan osallistuvan kunnan luottamushenkilö- ja viranhaltijajohdolle.

Kyselyn otos on 533 ja vastanneita yhteensä 193. Vastausprosentti 36,2. Kaikista mukana olevista kunnista saatiin useita vastauksia.

Kunnat on valittu siten, että ne edustavat Suomen kaikkia kuntia kattavasti.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*