Toisen asteen koulutuksen rahoista vähennetään viidesosa. Hallituksen mukaan kouluverkkoa ei karsita, Kuntaliiton mukaan säästö merkitsee välttämättä yksiköiden vähennyksiä. (Kuva: Ville Miettinen)

Toisen asteen koulutuksen säästötavoite karsii väistämättä kouluverkkoa, arvioi Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta. Koulutuksen järjestäjiltä lohkaistaan pois viidennes rahoista eli 260 miljoonaa euroa.

Opetusministeri Krista Kiuru, sd., sanoi viime viikolla, että hallitus ei tavoittele kouluverkon karsimista.

– Lakiesityksessä on, että koulutuksen järjestäjä päättää toimipisteverkosta. 260 miljoonaa ei voi säästää tekemättä radikaaleja muutoksia järjestäjäverkossa, Päivärinta sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

Päivärinnan mukaan on vielä epäselvää, miten kunnat ja koulutuksen järjestäjät selviytyvät suuresta muutoksesta.

Kuntaliitto ihmettelee yhtälöä, jossa toisaalta kannustetaan koulutukseen ja toisaalta rajoitetaan sen edellytyksiä

– Samalla kun annettiin rakennelaki, annettiin rahoituslaki jossa rahoitusjärjestelmää perusteellisesti muutetaan. Enää ei saakaan rahaa oppilaista vaan maksetaan suorituksista ja tuloksista.

– Se on Kuntaliiton mielestä huono ratkaisu. Maan hallituskin on toivonut, että kaikilla olisi toisen asteen koulutus. Ja nyt annetaan koulutusvelvoite, mutta sitä rahoitetaan tulosten perusteella. Perusrahoitus jää alle 50 prosenttiin ja loppuosa tulee suorittamisesta. Kokonaisvaikutukset, miten tämä kaikki vaikuttaa, on epäselvää, Päivärinta sanoo.

Kaikki toisen asteen koulutuksen järjestäjät joutuvat hakemaan järjestämislupaa uudestaan. Uusi lupa myönnetään kriteereillä, joita ei edes ole vielä täysin avattu.

– Koulutuksen järjestäjän pitäisi nyt miettiä, millaisia lupaa ja kenelle hakee. Se on suuri prosessi aika lyhyessä ajassa. Syksyllä pitää olla uudet hakemukset sisällä, Terhi Päivärinta sanoo.

Terhi Päivärinnan haastattelu Kunta.tv:ssä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*