Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen ei pidä hyvänä menettelyä, jossa kunta haastattelee ja testaa ”piilossa” kunnan- tai kaupunginjohtajakandidaatteja.

Viime viikolla Riihimäki ilmoitti haastattelevansa kaupunginjohtajaa virkaa varten henkilön, ”joka ei ole hakenut eikä antanut suostumustaan virkaan”. Hänet on lähetetty myös soveltuvuusarviointiin.

– Tälläisessä tapauksessa haastatteluun meno on mielestäni tulkittava suostumuksen antamiseksi. Eli jos henkilö on lähtenyt mukaan valintaprosessiin, hän on antanut suostumuksensa. Näin ollen tällaisen henkilön nimi pitäisi myös antaa julkisuuteen, Sulonen sanoo.

Aiemmin tämä vuonna Pietarsaaren johtajahaku herätti huomiota osittain samoista syistä. Pietarsaari etsi konsulttiyhtiön avustuksella kaupunginjohtajaehdokkaita ennen viran auki julistamista.

– Siellä mentiin vielä astetta kauemmaksi julkisesta hakumenettelystä, Sulonen sanoo.

Sulonen myöntää, että kuntajohtajapaikkojen täyttämisissä on ongelmia. Merkittävissä asemissa olevat ihmiset saattavat kaihtaa hakemista hakuprosessin julkisuuden takia.

– Siitä huolimatta tällaisten kiertoteiden etsiminen julkiseen hakumenettelyyn ei ole hyvä keino ratkaista rekrytointipulmia. Mikäli muutosta halutaan, sen pitäisi tapahtua lainsäädännön kautta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*