Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen puhui kuntien asioista viime viikolla Kuntamarkkinoilla Helsingissä. Tällä viikolla hän on Lapin kunta- ja aluekehityspäivillä Kemissä. Kuva: Heli Sorjonen

Kriisinkestävyyden vahvistaminen parantaa alueen elinvoimaa ja elinvoiman lisääminen kehittää alueen kriisinkestävyyttä.

Näihin ajatuksiin pohjautuu kaksoiskehittäminen, jota on hyödynnetty esimerkillisellä tavalla Lapissa, arvioi Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Lapin asiat olivat vahvasti Karhusen mielessä hänen taivaltaessa kohti Kemin kaupunkia, jossa järjestetään kunta- ja aluekehityspäivät.

– Lapin tilanne on muuttunut tosi paljon, Karhunen pohti.

Etenkin Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja edelleen jatkuva sota on muuttanut paljon asioita myös Lapissa.

– Muistan, miten välittömästi vuonna 2022 syntyi Pohjois-Suomen uusi tulevaisuuskuva.

– Tunnistettiin esimerkiksi se riski, jos Itämeri on kiinni, niin Suomen yhteydet ulkomaailmaan on hoidettava Ruotsin ja Norjan kautta. Liikenneyhteydet palvelevat sekä teollisuutta että turvallisuutta.

”Kunnilla on ollut selkeä strategia”

Vanhaan takertumisen sijaan Lapissa on kehitetty asioita vallitsevien mahdollisuuksien ja olosuhteiden ehdoilla.

– Osaamista ja kilpailukykyä on vahvistettu. Kaksoiskehittäminen on vienyt eteenpäin turvallisuutta ja vihreää siirtymää, Karhunen näkee.

Lapin runsaita ja uusiutuvia luonnonvaroja halutaan hyödyntää kestävän kehityksen näkökulmasta.

Aluepolitiikkaa tehdään Lapissa vahvuuslähtöisesti, Karhunen katsoo.

Positiivinen lähestymiskulma on toiminut, vaikka se ei välttämättä tunnu aina helpoimmalta tieltä.

– Ihailen lappilaisia kuntia, jotka ovat ottaneet hallitusti riskejä ja laittaneet itsensä likoon. Kunnilla on ollut selkeä strategia ja on luotettu kehitysuraan.

Esimerkkinä hallituista riskeistä toimii se, miten Lapin kunnissa on panostettu lentokenttien kehittämiseen. Lapissa on myös rohkeasti ja onnistuneesti neuvoteltu muun muassa uusista matkailuhankkeista.

Pula uusista asunnoista lisäongelmana

Myös Lapissa on jouduttu etsimään ratkaisuja työvoimapulaan. Lapissa on myös erityisiä haasteita, jotka eivät ainakaan joka puolella Suomea ilmene yhtä voimakkaina.

– Se ei auta, jos työvoimapulaan yhdistyy lisääntyvä pula uusista asunnoista, Karhunen huomauttaa.

Hallituksen linjauksien mukaisesti valtion tukema asuntotuotanto on vähenemässä Suomessa.

Karhunen näkisi mielellään yritysten sijoittavan nykyistä enemmän markkinaehtoiseen asuntotuotantoon Lapissa.

Lapin kunta- aluekehityspäivät järjestetään tiistaina ja keskiviikkona Kemin Luminnassa. Kuva: Jenni Lintula, Lapin liitto

Kehittämisen ytimessä

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen kunnissa oli teema, josta Minna Karhunen puhui tiistaipäivän aikana kunta- ja aluekehityspäivillä Kemissä.

Lisäksi hän osallistui paneeliin, jossa keskusteltiin kaksoiskehittämisestä.

Samaan paneeliin osallistui myös Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen, joka myönsi, että reilun 19 300 asukkaan Kemi on kansallisen kriisivalmiuden suhteen logistisesti keskeisellä paikalla.

– Pohjoisin yleissatama Lapissa on täällä.

Elinvoimatyö Lapissa vahvistaa kansallista kriisinkestävyyttä, kaupunginjohtaja lisäsi.

– Olemme täällä kaksoiskehittämisen ytimessä.

Lapin kunta- ja aluekehityspäivien ohjelmassa keskeisellä sijalla ovat tänä vuonna Lapin kestävä kasvu, kriisinkestävyys, kaksoiskehittäminen ja elinkeinojen paikallinen hyväksyttävyys. Lapin liitto ja Lapin Yrittäjät toimivat tiistaina alkaneen ja kaksi päivää kattavan tapahtuman järjestäjinä.

Vapepa sai Lapin aluekehittäjäpalkinnon

Lapin liiton hallitus on myöntänyt vuoden 2024 Lapin aluekehittäjäpalkinnon Lapin vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle (Vapepa).

Lisäksi Lapin liitto tiedottaa, että Vapepa tukee viranomaisia onnettomuuksissa ja kriisitilanteissa, kuten kadonneiden henkilöiden etsinnöissä.

Palkinnon myöntämisen perusteena on Vapepan merkittävä rooli maakunnan turvallisuuden ja varautumisen edistämisessä.

Lapin liiton hallitus arvostaa Vapepan toimintaa, joka vahvistaa yhteisöllisyyttä ja tukee alueen hyvinvointia.

– Tämän vuoden palkinnon saaja on kymmenien järjestöjen ja yhteistyötahojen muodostama verkosto, joka turvaa Lapin vapaa-ajan ja matkailun turvallisuutta sekä toimii viranomaisten apuna. Palkinnolla haluamme kunnioittaa lappilaisten vapaaehtoisten korvaamatonta työtä, perustelee valintaa Lapin liiton hallituksen varapuheenjohtaja Riitta Savukoski.

Vapepan Lapin maakuntatoimikunnan puheenjohtaja Reijo Köngäs ottaa palkinnon kiitollisena vastaan:

– Olemme erittäin kiitollisia tästä arvokkaasta tunnustuksesta. Tämä on hieno osoitus maakunnallisesta arvostuksesta erityisesti vapaaehtoisillemme, joita on yli 2 000 eri puolilla Lappia. Tämä palkinto kannustaa meitä jatkossakin ylläpitämään valmiuttamme. Tunnustus on erityisen merkityksellinen Vapepan 60-vuotisjuhlavuotena, Köngäs sanoi tiedotteen mukaan.

Palkinto luovutettiin tiistaina 24. syyskuuta Lapin kunta- ja aluekehityspäivien avajaisissa Kemissä.

Lapin aluekehittäjäpalkinto myönnetään säännöllisesti yritykselle, organisaatiolle, yhteisölle tai henkilölle, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut positiivisesti Lapin kehitykseen.

Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Keitele Group, Kittilän kaivos, Kemin matkailu, hotelliyrittäjä Mikael Gröhn sekä Ranuan eläinpuisto.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*