Kuntaliiton johto korostaa kuntien omatoimisuutta, jolle valtiolta odotetaan tukea kuntapalvelujen ja -talouden tasapainottamiseksi.

 

Kuntaliiton hallitus hyväksyi yksimielisesti ennen pääsiäistä linjauksen, jonka mukaan tavoitteena on mahdollisimman kattava vahvojen peruskuntien verkosto. Vahvan peruskunnan Kuntaliitto määrittelee niin, että sillä on edellytykset pitää huolta hyvinvointipalveluista ja luoda edellytyksiä kunnan elinvoiman vahvistamiselle ja demokratian toteutumiselle. Vahva peruskunta muodostuu luontevimmin työssäkäyntialueesta, Kuntaliitto linjaa.

 

Kuntaliiton mielestä kuntien on oltava riittävän vahvoja kantamaan järjestämisvastuu sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävistä, jotka kasvavat kaiken aikaa. Vastuu tarkoittaa myös vahvaa palvelujen järjestämisen ohjausta. Kun kunnat osoittavat vahvuutensa tulevinakin vuosikymmeninä, ne säilyttävät itsemääräämisoikeutensa, Kuntaliitto kiteyttää.

 

Liiton mielestä nykyisellä kuntarakenteella kunnat menettävät todellisen ohjausvaltansa asukkaidensa palveluihin. Tämä on jo ymmärretty laajalti kuntakentällä, jossa on nähty historiallinen määrä kuntaliitoksia, laajaa yhteistoimintaa sekä uusia ja tehokkaampia toimintatapoja.

 

Kuntaliitosten ja muun yhteistyön tulee silti perustua kuntien omaan harkintaan, ja alueelliset erot pitää nähdä uudistuksia toteutettaessa. Sama kuntamalli ei välttämättä sovi kaikkialle maahan, Kuntaliitto korostaa.

 

Kuntien omille tehostamistoimille pitää antaa tukea tulevan kuntalain, valtionosuusuudistuksen sekä normien purkamisen kautta, Kuntaliitto tähdentää.

 

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä