Työryhmässä muut kuin valtiovarainministeriön edustajat jättivät asiasta eriävän mielipiteen.

– Asumistuensaajia ei ole tarpeen syyllistää, mutta kokemuksen mukaan vuokratalon liian yksipuolinen asukasrakenne aiheuttaa ongelmia. Yksipuolinen asukasrakenne on uhka asumisviihtyvyydelle ja lisää usein vuokranmaksuhäiriöitä, toteaa asuntoasioiden erityisasiantuntija Eero Hiltunen Kuntaliitosta.
 
– Vuokrataloyhtiöt ovat tehneet määrätietoista työtä vuokra-asumisen imagon parantamiseksi ja vuokrataloyhtiöiden talouden tervehdyttämiseksi muun muassa monipuolistamalla talojen asujaimistoa. Esitetty muutos johtaisi helposti siihen, että vuokratalot saisivat kielteisen leimansa ja ongelmansa takaisin.

Arvovaltainen ulkomainen asiantuntijaryhmä arvioi joitain vuosia sitten Suomessa harjoitettua asuntopolitiikkaa. Suomi sai erityismaininnan siitä, että meillä on onnistuttu välttämään segregaatiota ja asuinalueiden slummiutumista. Tähän on päästy pitämällä asuinalueiden ja vuokratalojen asukasrakenne monipuolisena.

Kuntaliiton mielestä kaikista pienituloisista asunnontarvitsijoista on huolehdittava, mutta ei huonontamalla vuokratalojen asukasrakennetta ja toimintaedellytyksiä. Erityisesti pääkaupunkiseudulla tarvitaan lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja uusia vuokra-asuntojen rakentajia. Yksinasumisen yleistymisen vuoksi suurin kysyntä on pienistä asunnoista.

Työryhmän esitys voi vaikeuttaa uusien vuokra-asuntojen tuottamista. Jos valtion rahoittamat vuokratalot leimautuvat uudelleen kielteisesti, ympäristö voi vastustaa niiden rakentamista. Uusia toimijoita ei saada, ja entisetkin voivat vähentää vuokra-asuntojen tuotantoa, jos omistajien toimintavapauksia rajoitetaan liiaksi.

Valtion rahoittamien vuokratalojen tuottamisessa ja ylläpidossa on Hiltusen mukaan jo nyt ongelmia ja kehittämistarpeita. Niitä ei pidä työryhmän esittämällä tavalla lisätä, hän sanoo.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*