Kuva: Seppo Haavisto

Kuntaliitto on avannut haun kunnille ja kuntayhtymille suunnattuun koulutuksen saatavuuteen ja saavutettavuuteen liittyvään verkostoprojektiin.

Koulutus palveluna – koulutuksen saatavuus ja saavutettavuus erilaistuvissa kunnissa -projektin eli KOPA:n tavoitteena on kuntien, koulutuksen järjestäjien ja koulutusmuotojen välisen yhteistyön avulla löytää toimivia ratkaisuja koulutuksen laadun varmistamiseen eri puolilla maata.

Kuntaliiton tiedotteen mukaan väestökehitys, talouden tilanne ja työelämän muuttuvat osaamisvaatimukset luovat haasteita koulutuksen yhdenvertaiseen toteuttamiseen. Kuntaliiton kehittämispäällikkö Irmeli Myllymäen mukaan kunnat ja kuntayhtymät ovat monen haastavan kysymyksen äärellä.

– Kun väestö vanhenee, monikulttuuristuu ja keskittyy yhä enemmän kasvukeskuksiin, kunnille on suuri haaste varmistaa se, että koulutusta on saatavilla. Tämän lisäksi kunnat erilaistuvat paitsi väestöpohjaltaan, myös taloudellisesti. Kolmantena haasteena on työelämän murros, joka edellyttää jatkuvaa oppimista. Koulutusjärjestelmän pitäisi taipua vastaamaan näihin haasteisiin.

Nykypäivän koulutuspalveluilta tarvitaan Myllymäen mukaan ennen kaikkea uudenlaista joustavuutta. Verkostoprojektilla onkin tarkoitus etsiä ja kehittää erilaisia yhteistyömalleja ja koulutuksen järjestämisen tapoja.

– Tavoitteena on myös, että ajattelua pystyttäisiin kääntämään niin, että koulutus on palvelua eikä sidottu pelkästään tiettyyn koulurakennukseen. Koulumuotojen rajat ylittävä yhteistyö ja digitaalisuus voivat antaa paljon mahdollisuuksia.

Haku aluepilotiksi päättyy 13.12.2019. Aiheesta kiinnostuneille järjestetään ennakkotyöpaja 26.11. Kuntatalolla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*