Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Jukka Jokinen ja Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen allekirjoittivat yhteistoimintamuistion, joka antaa suuntaviivoja kuntien ja puolustusvoimien tulevien vuosien yhteisille ponnistuksille. (Kuva: Kuntaliitto)

Koronavuodet ovat tuore muistutus siitä, että Suomessakin voi tapahtua mitä tahansa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on puolestaan osoittanut sen, että rauhaan tottuneessa Euroopassakin voi tapahtua mitä tahansa.

Suomen kunnat ja Puolustusvoimat haluavat yhteisvoimin varmistaa, että kuntien toimivuus ja kuntalaisten elinmahdollisuudet turvataan kaikissa oloissa. Suomen Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen ja Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Jukka Jokinen allekirjoittivat tänään torstaina Kuntatalolla kuntien ja Puolustusvoimien välisen yhteistoimintamuistion.

Puolustusvoimien ja kuntien yhteistyöllä varmistetaan kokonaisturvallisuuden mallin toteuttaminen paikallistasolla. Molemmat osapuolet edistävät yhteistoimintaa myös muiden yhteiskunnan turvallisuudesta vastaavien toimijoiden kanssa.

-Suomen kuntien pitää varautua ihan kaikkeen. On tärkeää, että varautumista edistetään laajalla yhteistyöllä kaikkien viranomaisten välillä. Vaikeimmissakin tilanteissa kunnat pyörittävät elintärkeitä toimintoja ja tarjoavat kuntalaisille turvaa, toteaa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen.

Nyt allekirjoitettu yhteistoimintamuistio on yhteistä tahtotilaa kuvaava yleinen suositus yhteistoiminnasta kuntien ja Puolustusvoimien välillä. Tarkemmat yhteistoimintasopimukset tehdään paikallisesti yksittäisten kuntien ja Puolustusvoimien joukko-osastojen kesken. Yhteistyö tarkoittaa esimerkiksi paikallispuolustusharjoituksia, tilavarauksia, suunnitelmia infrastruktuurin turvaamiseksi ja tiedonvaihtoa eri viranomaisten välillä.

-Harjoittelulla ja yhteisillä suunnitelmilla varmistetaan, että meillä on kyky toimia yhdessä ja kansalaisten arki turvataan niin normaalioloissa kuin poikkeusoloissa, sanoo Maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalimajuri Jukka Jokinen.

Aiheesta Kuntaliiton sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä