Valtiovarainministeriö on laskenut nettolisäykseksi ensi vuodelle 360 miljoonaa, Kuntaliitto laskee noin 416 miljoonaa. Kustannustenjaon tarkistus, noin 412 miljoonaa, on korvausta niistä velvoitteista, jotka valtio on kunnille antanut, mutta ei ole antanut niihin tarpeeksi rahaa. Kuntien näkövinkkelistä valtio siis maksaa vain velkaansa kunnille ja indeksitarkistus pitää huolta valtionosuuksien ostovoiman säilymisestä.

Kuntaliiton talousyksikkö on halunnut selventää käsitteitä valtionosuuksista käydyn keskustelun takia ja laatinut yhteenvedon erilaisista tarkastelumalleista. Muistiossa sanotaan, että erilaisia summia voidaan perustellusti esittää riippuen siitä, mihin verrataan, mitä verrataan ja kenen rahoista puhutaan.

Kuntaliitto on arvioinut myös valtionosuuksien jakoperusteiden muutosten vaikutusta kuntien väliseen rahanjakoon. Muutokset ovat suuria. Suurin hyötyjä on Kustavi, 513 euroa asukasta kohti, suurin menettäjä Tyrnävä, 219 euroa asukasta kohti.

Uudet laskelmat vuoden 2012 valtionosuuksista julkaistaan Kuntaliiton verkkosivuilla lokakuun alussa. Valtion vuoden 2012 talousarvio julkaistaan 5.10.2011.

Hannu Kataja

Kuntaliiton muistio: Valtionosuuksien muutokset 2012

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*