Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen liittyvät asiantuntijapalvelut eivät enää vuodenvaihteen jälkeen ole Kuntaliiton ominta alaa nykyisessä mittakaavassa. (Kuva: Pekka Moliis)

Hyvinvointialueiden käynnistyminen vuodenvaihteessa vaikuttaa myös Kuntaliiton toimintaa, kun merkittävän osan kuntakentän palveluista muodostavat sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen tehtävät siirtyvät uusien toimijoiden käsiin. Kuntaliiton hallituksen perustama Hyvinvointialueyhtymä Oy mahdollistaa hyvinvointialueiden tarvitsemien siirtymävaiheen palvelujen tarjoamisen alueille.

Koska kunnat omistavat Kuntaliiton, niin hyvinvointialueiden ja liiton ammattilaisten yhteistyö ei voi jatkua samalla tavalla kuin kunta-aikana, vaikka asiat suurelta osin tuttuja ovatkin. Kuntaliitto tiedotteen mukaan se on kuitenkin halunnut yhdessä hyvinvointialueiden kanssa löytää ratkaisun pulmaan.

-Hyvinvointialueet saavat perustettavan yhtiön osaamisesta vahvan lähtökohdan uuden yhtiön toiminnalle. Tarvitsemme yhteistä valmistelua edunvalvonnan tueksi ja yhtiötä hyvinvointialueiden monenlaisen yhteistyön alustaksi. Yhtiön toiminta sovitetaan vastaamaan hyvinvointialueiden tarpeita, toteaa yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiva Pirkanmaan muutosjohtaja Jukka Alasentie.

Uuden yhtiön perustamissopimus allekirjoitettiin tänään perjantaina. Kuntaliiton tiedotteen mukaan ratkaisu luo edellytykset muun muassa sote-muutostuen jatkumiselle, neuvontapalveluiden säilymiselle, lainsäädäntötyön edunvalvonnalle sekä tarjoaa hyvinvointialuelähtöiselle edunvalvonnalle toimivan verkostoalustan takaamaan hyvinvointialueille siirtymävaiheen palvelut.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Yhtiön teknistä rakentamista jatketaan hyvinvointialueiden johdolla. Perustamisasiakirjassa annetun valtuutuksen nojalla hallitus päättää suunnata maksullisen osakeannin hyvinvointialueille, HUS Yhtymälle sekä Helsingin kaupungille vielä tämän vuoden aikana. Kun hyvinvointialueet ovat merkinneet yhtiön osakkeita ja ovat tulleet Hyvinvointialueyhtiön omistajiksi, he valitsevat yhtiön varsinaisen toimitusjohtajan ja hallituksen, tiedotteessa todetaan.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii määräajan johtava lakimies Johanna Sorvettula Kuntaliitosta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*