Noin kolmannes sote-kiinteistöistä jää vaille käyttöä sote-uudistuksessa. Tyhjien tilojen takia pulaan joutuville kunnille on luvassa kuntaministeri Anu Vehviläisen mukaan kertaluonteinen korvaus vuonna 2024. (Kuva: Miska Puumala)

Kuntien talouspäälliköiden ei kannata vielä kakkukahveja ruveta keittelemään, vaikka tyhjilleen jäävien sote-kiinteistöjen kanssa pulaan joutuville kunnille apua onkin tulossa. Rahaa valtiolta kun voi kilahtaa tilille vasta vuonna 2024.

-Heti vuokrausajan 2020-2022 jälkeen katsotaan, millainen korotuspaine käyttöä vaille jäävillä sote-kiinteistöillä on yksittäisten kuntien veroprosenttiin. Tämä nähdään vuoden 2023 tilinpäätösten perusteella, joten korvauksia varten on varattava rahaa valtion vuoden 2024 talousarvioraamiin, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen arvioi Kuntalehdelle.

Kertaluonteinen korvaus

Vehviläisen mukaan kunnille maksettava taloudellinen tuki on kertaluonteinen. Mitään uutta kuluautomaattia ei tyhjistä sote-kiinteistöistä haluta luoda, vaan kuntien on myös kannettava vastuunsa. Jos kunnan talous kestää käyttöä vaille jääneen terveysaseman seisomisen tyhjillään, niin korvauksia ei tule.

-Minun alustavan arvion mukaan kyseessä olisi tyhjilleen jäävien tilojen takia pulaan joutuneille kunnille maksettava kertaluonteinen korvaus. Korvaus ei ole mikään automaatti, vaan kuntien on sitä erikseen haettava, Anu Vehviläinen kertoo.

NHG:n viime vuonna kokoaman raportin mukaan reilu kolmannes nykyisin käytössä olevista sote-kiinteistöistä jää sote- ja maakuntauudistuksen myötä tarpeettomiksi. Sote-käytöstä poistuvien kiinteistöjen pinta-ala on 1,2–1,4 miljoonaa neliömetriä ja laskennallinen arvo 700–760 miljoonaa euroa.

Vuokratuloista apua

Näistä ylimääräisiksi jäävistä kiinteistöistä puoli miljoonaa kuutiota on ns. korkean riskin kiinteistöjä, joille on todennäköisesti kaikkein vaikeinta löytää jatkokäyttöä. Näiden kiinteistöjen laskennallinen arvo on noin 315 miljoonaa euroa.

-Minkä verran rahaa tarvitaan ei ole tässä vaiheessa selvillä, kun eletään vasta syksyä 2017. Ensi kevääksi Maakuntien Tilakeskus tekee yhteistyössä kuntien ja maakuntien kanssa tarkempaa selvitystä tarvittavista kiinteistöistä ja silloin saadaan parempi käsitys asiasta, ministeri uskoo.

-Joka tapauksessa kunnille tulee merkittävät vuokratulot vuosilta 2020-2022, kun valtio vuokraa niiltä kaikki sote- ja pelastustoimen tilat. Vuokrataso on ihan kunnollinen ja kunnat saavat kolmen vuoden aikana vuokratuloja noin miljardi euroa vuodessa, Anu Vehviläinen jatkaa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*