Tiukalla talouskuurilla kunnat ovat saaneet talouslukuja paremmaksi, mutta vielä ei ole varaa huokaista helpotuksesta. (Kuva: Pixbay)

Kuntatalous on menossa parempaan suuntaan, mutta kaikki ennakko-odotukset eivät kuitenkaan toteutuneet viime vuonna. Vuoden 2017 tilinpäätösarviotietojen mukaan Manner-Suomen kuntien yhteenlaskettu vuosikate oli 0,5 miljardia euroa suurempi kuin edellisen vuoden tilinpäätöksissä.

– Syksyllä kuviteltiin että vuosi 2017 olisi parempi. Päästiin muutama sata miljoonaa parempaan mutta ei niin paljon kuin odotettiin, Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen totesi Kuntaliiton tiedotustilaisuudessa keskiviikkoaamuna valtiovarainministeriön vetämään Kuntatalousohjelmaan viitaten.

Tilastokeskus julkaisi tilinpäätösarviot keskiviikkona, ja Kuntaliitto on tehnyt tilastotietojen pohjalta oman analyysinsa tilantessa.

Vuosikatteen parantumisessa näkyy erityisesti kuntien vuosia jatkunut tiukka taloudenpito ja parantunut työllisyystilanne eri puolilla Suomea. Manner-Suomen kuntien toimintakulut laskivat 2,1 prosenttia ja olivat 35,7 miljardia euroa. Toimintakate oli vuoden 2017 tilinpäätösarvioissa yhteensä -28,2 miljardia euroa, kun vuoden 2016 tilinpäätöksissä se oli -28,4 miljardia euroa.

 

Kuntataloudessa on edelleen paljon kysymysmerkkejä, Jari Koskinen sanoi. (Kuva: Kari Långsjö)

Verotulot plussalla – ”vos-leikkaukset ylimitoitettuja”

Kuntien verotuloissa kirjattiin 2,0 prosentin kasvu. Verotuloja kunnille kertyi kaikkiaan 22,4 miljardia euroa vuonna 2017.

Valtionosuuksissa sen sijaan tapahtui 3,3 prosentin verran laskua 8,5 miljardiin euroon. Tilikauden tulos oli negatiivinen 60 kunnassa, joista kaikki olivat alle 100 000 asukkaan kuntia.

Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio pitää kuntiin kohdistuneita valtionosuusleikkauksia ylimitoitettuina.

– Valtion rahoitusosuuden pienentymisen seurauksena peruspalveluiden rahoitus on jäänyt yhä enemmän kuntien vastuulle, Punakallio toteaa Kuntaliiton tiedotteessa.

Tilinpäätösarviotietojen mukaan Manner-Suomen kunnilla oli vuoden 2017 lopussa velkaa 16 miljardia euroa. Kuntien lainamäärä pieneni vuoden aikana 0,6 prosenttia. Investointeihin kunnat käyttivät rahaa yhteensä 3,4 miljardia euroa.

Manner-Suomen kuntayhtymien vuoden 2017 tilinpäätösarvioissa oli ulkoisia toimintakuluja yhteensä 13,5 miljardia euroa ja ulkoisia toimintatuottoja yhteensä 14,3 miljardia euroa. Kasvua toimintakuluissa oli 8,6 prosenttia, ja toimintatuotoissa 8,1 prosenttia. Vuosikate pysyi edellisvuoden tasolla 0,7 miljardissa eurossa.

”Ei missään nimessä jakovaraa”

Kilpailukykysopimuksen vaikutus kuntatalouteen ei ole ollut neutraali, kuten alun perin oli tarkoitus. Viime vuonna kikyn vaikutus kuntatalouteen oli 100 miljoonaa euroa negatiivinen.

– Jos ajattelee ajankohtaista neuvottelutilannetta, kuntasektori on jo kertaalleen maksanut eivätkä kunnat voi maksaa enempää, vaan pitäisi saada valtio mukaan. Kun vaikutus on tällekin vuodelle 100 miljoonaa, niin ei tilanne kovin hyvä ole, Koskinen viittasi meneillään oleviin kunta-alan työsopimusneuvotteluihin.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina korosti tiedotustilaisuudessa, että kuntatalous on monien muuttujien summa ja siihen vaikuttavat asiat pitkällä aikavälillä.

– Kuntataloudessa ei missään nimessä ole jako- tai liikkumavaraa. Yksittäisen vuoden perusteella ei voi sellaista arviota tehdä, Reina sanoi.

Kuntayhtymät investoivat

Kuntien investoinnit laskivat vuonna 2017 edelliseen vuoteen verrattuna 0,6 prosenttia, mutta kuntayhtymät investoivat reippaasti aiempaa enemmän. Kuntayhtymät arvioivat investointimenojensa olleen 1,0 miljardia euroa vuonna 2017, mikä tarkoittaa 17,5 prosentin kasvua vuodesta 2016.

Investointien myötä myös velkaantuminen kuntayhtymillä oli reipasta. Korollisia lainoja kuntayhtymillä arvioitiin olevan vuoden 2017 lopussa 3,4 miljardia euroa. Se on 8,1 prosenttia enemmän kuin vuoden 2016 tilinpäätöksissä.

Kuntaliiton tiedote

Aiheesta Tilastokeskuksen sivuilla

Juttua päivitetty klo 10.00: lisätty Jari Koskisen, Timo Reinan ja Minna Punakallion kommentiti.

Henrik Rainio Kunta.tv:lle: Sadassa kunnassa negatiivinen toimintakate

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Eikö toimintakate ole kaikissa kunnissa negatiivinen? Jos vuosikate ei riitä poistoihin, niin silloin tulos on negatiivinen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*