Avaimet ihmisen kämmenellä
Kuntalainen, hänen tarpeensa ja hyvinvointinsa ovat kaiken tekemisen keskiössä, Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sini Sallinen sanoo. (Kuva: Pixabay)

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta hyvinvointialueille ensi vuoden alussa ja seuraavakin iso käänne on jo ovella.

– TE-uudistuksessa kunnille on siirtymässä tehtäviä valtiolta. Meillä on käsillä kaksi megauudistusta samoihin aikoihin, Kuntaliiton strategiayksikön kehittämispäällikkö Sini Sallinen arvioi.

TE-palveluiden siirtoa koskeva hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kuluvana syksynä. Kunnille palveluiden järjestämisvastuu siirtyisi 1.1.2025.

Vaikka kunnan taloudellinen koko pienenee hyvinvointialueuudistuksen seurauksena, niin kunta on edelleen suuressa roolissa kuntalaisen kannalta.

– Kunnat ovat jatkossakin merkittävässä asemassa meidän jokaisen arjen sujuvuuden ja hyvinvoinnin kannalta.

– Meille kaikille tärkeitä asioita ovat esimerkiksi kadut, puistot, harrastusmahdollisuudet, vesi, lämpö, lasten koulut, ja mahdollisuudet tavata muita asukkaita, Sallinen luettelee alkuun.

Uudet kuviot kiinnostavat kunnissa

Kun sote-palveluiden järjestämisvastuun siirtyminen hyvinvointialueille oli vielä verrattain tuore asia, se herätti jopa huolestuneita kysymyksiä siitä, että jääkö kunnille enää merkittävästi tehtäviä.

– Tällaista mielialaa ei ole nyt kuntakentällä havaittavissa. Kunnat ovat omaksuneet monialaisen roolinsa lisäksi sen, että TE-uudistus vahvistaa kuntien roolia alueen elinvoiman ja työllisyyden edistämisessä, Sallinen summaa.

Joka tapauksessa kunnissa on hyvä jatkaa tulevaisuuden rooliensa ja toimintatapojensa pohdintaa ja jäsentämistä, koska muutokset ovat isoja.

Tämän työn tueksi Kuntaliitto on julkaissut päivitetyn tietopaketin otsikolla Tulevaisuuden kunnan roolit. Rooleja ovat sivistys, elinympäristö, elinkeino ja työllisyys, hyvinvointi, osallisuus ja yhteisö, kehittäjä sekä itsehallinto.

– Nämä megaluokan uudistukset vuoron perään vaikuttavat kunnan rooliin, tehtävien toteuttamistapoihin, rahoitukseen, kuntajohtamiseen, kuntademokratiaan, henkilöstöön ja toimintatapoihin.

Tietopaketti löytyy Kuntaliiton sivuilta ja sitä pääsee katsomaan myös suoraan tästä linkistä.

Kaiken tekemisen keskiö on tiedossa

Kuntaorganisaatiot uudistavat toimintatapoja toimintatapojen jälkeen seuraavina vuosina.

– Näen megauudistuksissa ja kuntien omien toimintatapojen kehittämisessä positiivisen pohjavireen, Sallinen sanoo.

– Tulevaisuuden kunta voi keskittyä positiivisiin asioihin ja hyvän arjen edellytysten luomiseen niin fyysisessä kuin digitaalisessakin ympäristössä. Kuntalainen, hänen tarpeensa ja hyvinvointinsa ovat kaiken tekemisen keskiössä.

Yhteisöllinen välittäminen, turvallisuuden tunne ja kuntalaisten vaikuttamismahdollisuudet ovat kunnan toiminnan ydintä.

– Kunta on enemmän kuin palvelut, kunta on kuntalaisten koti.

Juttua muokattu 23.9. klo 12.03, lisätty tieto, että Kuntaliiton tietopaketti on jo julkaistu ja samalla on kerrottu, mistä se löytyy.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*