Nimenomaan kuntaesimiesten käyttöön on kehitetty uusia työhyvinvoinnin mittareita ja kehittämistapoja Tampereen yliopistossa. Tietoa työhyvinvoinnista kerätään paljon, mutta monet kerrat tieto jää kuolleeksi kirjaimeksi arkistojen kätköihin.

Yksi uusista työkaluista on kuntaesimiesten käyttöön suunniteltu kehittämissivusto. Esimies – kehitä työhyvinvointia- sivustolla on tarjolla tietoa työhyvinvoinnista ja sivustolla pääsee tekemään työhyvinvoinnin pikakyselyn, jonka kautta saa jo jonkinlaista näkemystä siitä, missä työpaikalla mennään.

Kun henkilöstöstä joudutaan tiukassa taloustilanteessa puristamaan irti entistä enemmän, niin työhyvinvointi nousee arvoon arvaamattomaan. Tutkimuksen yhteydessä syntyneiden työkalujen avulla kuntaesimiehet saavat lisävahvistusta esimiestyölleen.

– Ne auttavat suuntaamaan ajattelua toimiviin asioihin työssä, eli nimenomaan hyvinvointia tukeviin asioihin, kertoo projektipäällikkö Jaana-Piia Mäkiniemi Tampereen yliopistosta.

Espoossa hyvät kokemukset

Espoon kaupunki oli mukana tutkimuksessa ja kyselyjä testattiin kaupungin työpaikoilla.

-Meillä oli tutkimuksessa mukana pilottiesimiehiä, jotka ideoivat ja unelmoivat tarvittavista työkaluista. Työhyvinvointia seurataan paljon, mutta prosessi on hidas ja tulokset tulevat kuukausien päästä. Tätä sivustoa ja kyselyjä voidaan hyödyntää työyhteisön sisällä omin voimin ilman konsultteja, kaupungin hyvinvointipäällikkö Marjaana Walldén toteaa.

Työhyvinvoinnin merkitys ymmärretään Espoossa ja toimet ovat sen mukaisia.

-Espoossa on tehty oma versio kyselystä, joka on vastikään lanseerattu esimiehille. Sivustot ja kyselyt eivät yksin ratko työhyvinvoinnin ongelmia, mutta ne voivat olla apuna siinä, Espoosta kerrotaan.

Tutkimuksen tekijät ovat Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun Työhyvinvoinnin tutkimusryhmän projektipäällikkö Jaana-Piia Mäkiniemi, tutkimusjohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi sekä työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka.

 

Asiasta Tampereen yliopiston sivuilla

 

Esimies – kehitä työhyvinvointia!-sivusto

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*