Lopullinen tieto sote-uudistuksen vaikutuksista kuntien talouteen on selvillä vasta vuonna 2024Kuva: Pixabay

Valtiovarainministeriö on julkaissut uudet kuntakohtaiset sote-uudistuksen siirtolaskelmat. Erityisasiantuntija Olli Riikonen Kuntaliitosta huomauttaa, että leikkaus, 12,64 prosenttiyksikköä, on kohtuullinen. Hänen mukaansa pahempaa osattiin pelätä.

Kunnallisveroprosentteja toisin sanoen leikataan ensi vuonna 12,64 prosenttiyksikköä. Leikkaus on yhtä suuri jokaisessa Manner-Suomen kunnassa eikä tätä leikkuria enää muuteta.

Kohtuulliseksi jäänyttä prosenttileikkausta selittää viime vuoden talouskasvu ja sen myötä vahvistunut veropohja.

Riikonen toteaa, että kahden vuoden takaisessa laskelmassa leikkaus oli vielä 13,26 prosenttiyksikköä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Valtionavustuksina myönnetyt koronatuet ovat kompensoineet ainakin välittömät koronan lisäkustannukset eikä koronalla näytä olevan merkittävää vaikutusta sote-uudistuksen siirtolaskelmiin.

Kuntakohtaiset laskelmat ovat muilta osin alustavia. Tämä johtuu siitä, että ne perustuvat siirtyvien kustannusten osalta kuntien ilmoittamiin vuoden 2022 talousarvio- ja vuoden 2021 tilinpäätösarviolukuihin, Kuntaliitto kertoo tiedotteessaan.

Lopullinen tieto siirtyy vuoteen 2024

Sote-uudistuksen siirtolaskelmat eli verorahoituksen siirto kunnista hyvinvointialueille on päivittynyt matkan varrella useaan kertaan. Ensimmäinen lukittavaksi päätyvä erä laskelmissa on veroprosenttileikkauksen suuruus.

Muilta osin siirtolaskentaa päivitetään aina syksyyn 2023 saakka.

Seuraava päivitys kuntakohtaisiin siirtolaskelmiin on tulossa viimeistään alkusyksystä. Silloin laskelmien kustannuspohja päivitetään vuoden 2021 osalta siten, että tilinpäätösarvio korvataan varsinaisella tilinpäätöstiedolla.

Laskelma määrittää kuntien 2023 valtionosuuden suuruuden.

Siirtolaskelmien loput lukemat tiedetään vasta vuoden 2023 loppupuolella, kun kustannuspohja korvataan myös vuoden 2022 osalta lopullisella tilinpäätöstiedolla.

Tuolloin 2023 valtionosuudet ovat jo maksatuksessa, joten valtionosuuksia joudutaan korjaamaan takautuvasti.

Lopullinen tieto sote-uudistuksen vaikutuksista kuntien talouteen otetaan huomioon vasta vuonna 2024.

Tuoreimmat kuntakohtaiset siirtolaskelmat on koottu valtiovarainministeriön sivuille.

Kuntaliitto julkaisee toukokuussa videosarjan siirtolaskelmista. Sote-uudistuksen laskelmia ja talousvaikutuksia kuntiin ja hyvinvointialueisiin käsitellään liiton tapahtumissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*