Kuusamossa ulkopaikkakuntalaisten vapaa-ajanasuminen keskittyy Rukan matkailukeskuksen alueelle. Kuva: Hanna Rautio

Kuusamo kiinnostaa suomalaisia mökkeilypaikkakuntana ympäri vuoden. Etuovi.com listaa sivuillaan paikkakunnat sen mukaan, mistä etsitään eniten vapaa-ajanasuntoja.

Kuusamo keikkuu tuoreimman 2023 loka-joulukuun listauksen kärjessä, mutta se piti ykköspaikkaa myös sivuston saman vuoden touko-kesäkuun listauksessa.

TOP 10 haetuimmat mökkipaikkakunnat:
1. Kuusamo
2. Kittilä
3. Kolari
4. Inari
5. Kuopio
6. Pudasjärvi
7. Oulu
8. Savonlinna
9. Mikkeli
10. Lohja

Lähde: Etuovi.comissa tehdyt loma-asuntojen haut loka-joulukuussa 2023.

Talviajankohta saa ihmiset etsimään mökkejä lumen ja talviurheilumahdollisuuksien lähettyviltä. Jokaisesta listauksen pohjoisen ja Lapin kunnasta löytyy laskettelukeskus, mikä osaltaan selittää kyseisten paikkakuntien suosiota.

Korkeimmalle talvilistalla kesämökkipaikkakuntien vastaavasta listauksesta yltää Kuopio. Kesällä Kuopio oli listauksen kakkosena.

Matkailu on pikkukaupungin valtti

Noin 15 000 asukkaan Kuusamon voidaan sanoa elävän ympärivuotisesta matkailusta. Kaupungin kehitysjohtaja Jari Karsikko sanoo suoraan, että matkailulla ja vapaa-ajanasukkailla on kunnalle erittäin suuri merkitys.

– Siitä on selkeää taloudellista hyötyä matkailutuloina ja verotuloina. Kaupungin kiinteistöverotuloista kolmannes tulee matkailukiinteistöistä.

Menestyminen mökkeilypaikkakuntien listauksissa vahvistaa kunnan imagoa ja parantaa kiinteistöjen myyntiarvoa.

Kuusamossa matkailualan tulos tehdään talvikuukausina. 2000-luvun alussa tehtiin strateginen päätös ympärivuotisen matkailun kehittämiseksi, mikä tarkoittaa, että palveluita pidetään auki vaikkei asiakasmäärät olisikaan talvisesongin veroisia.

– Ympärivuotisuudessa on onnistuttu monella tapaa, Karsikko sanoo ja luettelee liudan kesäharrastusmahdollisuuksia ja paikkansa vakiinnuttaneita tapahtumia.

Kuusamon monet luontopolut ovat käytössä sekä kesällä että talvella. Iivaara on tunnettu tykkylumipuistaan. Kuva: Hanna Rautio

Koronavuodet toivat erityisen kysyntäpiikin vapaa-ajanasunnoille vuonna 2021. Myyntimäärät ovat siitä luonnollisesti tasoittuneet, mutta Karsikon mukaan rekisteröityjen yöpymisvuorokausien määrässä ollaan vuonna 2023 huippuvuosien lukemissa.

Ennen Venäjän aloittamaa sotaa venäläisturistit olivat Kuusamossa merkittävä asiakaskunta. Nyt heidän puuttumisensa on saatu korvattua keskieurooppalaisilla matkailijoilla.

Isoimpana kehityskohteena on nyt Karsikon mukaan saada lisätty matkailijoiden viipymää alueella.

– Kuusamo pitää vapaa-ajanasukkaista hyvää huolta. Kaupungin vastuulla olevat palvelut halutaan pitää korkealla tasolla.

Kehitysjohtaja mainitsee muun muassa yksityisteiden peruskorjausten avustukset, reittien ylläpidon ja maaseutuohjelman, jonka avulla tuetaan kylien elinvoimaa haja-asutusalueilla, myös matkailukeskuksen ytimen ympärillä.

Kallavesistön Kuopio kiinnostaa talvellakin

Suomen suurimmista ja yliopistokaupungeista Kuopio on korkeimmalla talvella haetuimpien mökkeilypaikkakuntien listauksessa. Se on myös listauksen korkeimmalla oleva eteläisin kaupunki.

– Matkailua varten kehitetyt vapaa-ajanpalvelut hyödyttävät myös kaupungin vakituisia asukkaita, toteaa Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen.

Myös Kuopiolle on suuri merkitys sillä, että ihmisillä on kiinnostusta vapaa-ajanasumiseen paikkakunnalla.

Korona-aikaan Kuopion etu loma-asuntomarkkinoilla oli Soinisen mukaan juuri palveluiden laajuus ja ympärivuotisuus.

Myös Kuopio haluaa olla ympärivuotinen matkailukohde. Kesäaikaan laajat vesistöt ovat paikkakunnan valtti, talvimatkailuun tuo nostetta Tahkovuoren hiihtokeskuskeskus Nilsiässä. Nilsiä liitettiin osaksi Kuopiota vuoden 2013 alusta. Tahkoa etelämpänä saman kokoluokan hiihtokeskuksista on vain Jyväskylän Himos.

– Tahkolla on paljon pääkaupunkiseudulla asuvien etätyöpisteitä, Soininen sanoo.

Kuopion laaja latuverkosto ja Kasurilan rinnealue tuovat monipuolisuutta talviharrastustarjontaan. Tahkolla taas kesäajan palveluita täydentävät esimerkiksi golf ja luontopolut.

Alueen tunnettuudesta ja markkinoinnista vastaa Kuopion kaupungin ja lukuisten yritysten yhteinen markkinointiyhtiö. Soininen uskoo, että kaupungin vapaa-ajantarjonta on sitä kautta hyvin esillä.

Teksti: Hanna Rautio

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä