Lakkautettavan ympärivuorokautisen Kuusamon psykiatrisen osaston tiloihin tulee tehostetun avohoidon yksikkö. Yksikkö sijaitsee terveyskeskuksen rakennuksessa. (Kuva: Hanna Rautio)a

Kuusamon psykiatrisen osaston toiminta loppuu ennen juhannusta torstaina 20. kesäkuuta. Ympärivuorokautisella psykiatrisella osastolla on ollut kuusi paikkaa ja siellä on hoidettu kiireellistä hoitoa vaativia potilaita, jotka ovat olleet hoidossa vapaaehtoisesti.

Koillismaan alueella eli Kuusamossa ja Taivalkoskella mielenterveyspalveluja saa jatkossa arkipäivisin kello 8–16.

Tahdonvastaista psykiatrista osastohoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan jatkossakin Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrian osastoilla Oulun Peltolassa, jonne heidät kuljetetaan Kuusamosta ambulanssilla. Päihdekatkaisua tarvitsevat potilaat hoidetaan Kuusamon terveyskeskuksen akuuttiosastolla.

Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrian osastoja Oulun Peltolassa. (Kuva: Hanna Rautio)

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)– Tavoitteemme on, että pystymme mahdollisimman pitkään hoitamaan potilaat avohoidon turvin eli ilman osastohoitoa, kertoo Pohteen alueellisten mielenterveyspalvelujen hoitotyön johtaja Niko Borén hyvinvointialueen tiedotteessa.

Psykiatrisen osaston henkilökunta siirtyy työskentelemään eri tehtäviin alueen mielenterveyspalveluissa. Henkilökuntaa siirtyy esimerkiksi tehostetun avohoidon yksikköön, joka aloitta Kuusamon psykiatrisen osaston tiloissa tiistaina 25. kesäkuuta.

Tehostettua avohoitoa

– Tehostetulla avohoidolla pyrimme vastaamaan nopeaan hoidon tarpeeseen. Järjestämme nopeasti ja tiiviisti aikoja potilaille, jotka niitä tarvitsevat, sanoo alueellisten mielenterveyspalvelujen osaamiskeskusjohtaja Jaana Hinkkala Pohteen tiedotteessa.

Henkilökuntaa sijoitetaan myös vahvistamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalveluja. Lisäksi psykiatrisen osaston henkilöstöä siirtyy niin sanottuihin matalan kynnyksen palveluihin.

Pohteesta kerrotaan, että mielenterveyspalveluja tullaan viemään myös asiakkaiden koteihin. Liikkuvia mielenterveyspalveluja Koillismaalla ei ole aiemmin ollut.

– Tehostettu avohoito alkaa aina hoitajien käynnillä potilaan kotona. Sen jälkeen potilas tapaa hoitajaa joko vastaanotolla tai etänä, kertoo Koillismaan mielenterveyspalvelujen vastuuyksikköpäällikkö Nina Säkkinen.

Tehostettuun avohoitoon voidaan ohjata esimerkiksi päivystyksestä. Asiakas itse ei voi hakeutua tehostettuun avohoitoon, vaan ensin pitää olla yhteydessä Koillismaan mielenterveyspalvelujen asiakaspalveluun.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti Kuusamon ja Raahen psykiatristen osastojen lakkauttamisesta syksyllä 2022, kun se hyväksyi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämissuunnitelman. Raahessa psykiatrisen osaston toiminta lakkasi viime vuonna, ja mielenterveyspalvelut järjestettiin uudella tavalla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*