Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Lapinlahdella sijaitsevan Paloisten koulun rehtorille vakavan huomautuksen. Aluehallintoviraston antaman päätöksen mukaan uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen koulupäivien yhteydessä vaaransi oppilaisen ja heidän huoltajien perusoikeudet.

Avin tiedotteen mukaan koulussa oli päivittäin lausuttu ruokarukous ja aamuavauksien yhteydessä oli laulettu virsiä. Aluehallintovirasto katsoo, että rehtori on laiminlyönyt velvollisuutensa noudattaa lainsäädäntöä sallimalla uskonnollisten tilaisuuksien järjestäminen.

-Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi, että oppilaat ja heidän huoltajansa ovat menettäneet todellisen ja aidon vapauden valita, osallistuuko oppilas uskonnonharjoittamisen piirteitä sisältäviin tilaisuuksiin. Koulun perinteillä ja kasvatusperiaatteilla ei voida perustella sitä, että joku vastoin tahtoaan joutuisi koulussa osallistumaan uskonnon harjoittamiseen, aluehallintoviraston julkaisemassa tiedotteessa todetaan.

Ratkaisussa kiinnitettiin Lapinlahden kunnan huomiota siihen, että opetuksen järjestäjä vastaa osaltaan siitä, että oppilaiden ja heidän huoltajiensa oikeudet toteutuvat. Aluehallintovirasto perehtyi asiaan, koska sille tehtiin koulun arjesta hallintokantelu syksyllä 2023.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*