Kymenlaakson hyvinvointialueen hallituksesta tiistai-iltana erotettu aluevaltuutettu Jari Larikka (kok.) vie erottamisensa eduskunnan oikeusasiamiehen tutkittavaksi. Larikka vahvisti asian keskiviikkoaamuna Kuntalehdelle.

Erottamisen taustalla oli valtiovarainministeriön viime marraskuussa julkistama laintulkinta, jonka mukaan hyvinvointialueen palveluksessa työskentelevät eivät ole vaalikelpoisia aluehallitukseen. Larikka työskentelee paloesimiehenä.

-Tämä on ollut koko ajan tarkoituksena, että kunhan saan asiasta päätöksen, niin vien sen eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tässä puhutaan koko ajan lain tulkinnasta ja on hyvä jonkin muunkin tahon katsoa sitä tulkintaa, Larikka toteaa.

Eduskunnassakin yhden kauden istuneen Jari Larikan mielestä päätöksenteon laillisuus olisi voitu varmistaa muilla keinoin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Mahdolliset ongelmatilanteet aluehallituksessa olisi voitu hoitaa jääviysmenettelyllä. Kaiken lisäksi meillä on vielä erikseen pelastuslautakunta, joka päättää pelastustoimen asioista. Kymenlaakson hyvinvointialueella pelastuksen osuus budjetista on kaksi prosenttia. Itse toimin paloesimiehenä Kouvolassa, eikä minulla ole lainkaan budjettivaltaa, Jari Larikka kertoo.

Kymenlaakson aluevaltuustossa Jari Larikan erottamisen ohella myönnettiin ero aluehallituksen varajäsenyydestä sairaanhoitajana työskentelevälle Minna Suomelle (sd.). Suomi pyysi itse eroa jo aiemmin. Sen sijaan Larikka ei vapaaehtoisesti eronnut.

-Se on ihan selvää, etten pelastuslautakuntaan voi kuulua, mutta omasta mielestäni olisin voinut jatkaa aluehallituksessa. Samaan aikaan meillä on kaupungin- ja kunnanhallitusten puheenjohtajia ja jäseniä mukana hyvinvointialueiden hallituksissa, eikö se voi aiheuttaa vielä suuremman esteellisyyden? Näin tiukalla päätöksenteolla meidän alueella jää 7000 sote- ja pelastustoimen henkilöä ulos päätöksenteosta, harmittelee Larikka.

Uusi hallitus linjaa aikanaan

Valtiovarainministeriössä hyvinvointialueista vastaava muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen kertoo tulevan hallituksen olevan avainasemassa, kun vaalikelpoisuutta hyvinvointialueiden hallinnossa puntaroidaan.

-Meillä on selvitys vaalikelpoisuuden suhteen käynnissä ja sen deadline on 15. kesäkuuta. Näin ollen se asia tulee sitten tulevalle hallitukselle, lomalta tavoitettu Ahonen kertoo.

Valtiovarainministeriön ja Kuntaliiton tiukka laintulkinta vaalikelpoisuuden suhteen on aiheuttanut useampia henkilövaihdoksia aluehallituksissa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Kainuun hyvinvointialueen hallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari siirtyi loppuvuodesta yksityiselle sektorille töihin, koska hyvinvointialueella ensihoitajana työskennellessään hän ei olisi voinut jatkaa enää aluehallituksen johdossa. Kanta-Hämeessä hyvinvointialueen aluehallituksen jäsenet Johanna Häggman (kesk.) ja Mirka Soinikoski (vihr.) irtisanoutuivat niin ikään töistään, jotta voivat jatkaa vaalikelpoisina aluehallituksessa.

-Eri puolilla Suomea on hyvin erilaisia tapauksia. Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla ei tehty minkäänlaisia muutoksia aluehallituksiin tässä vaiheessa, mutta pyydettiin selvitystä eduskunnan oikeusasiamieheltä. Etelä-Karjalassa on yksi tapaus viety hallinto-oikeuteen. Osalla alueella on varauduttu tulkintaan jo etukäteen, eikä muutoksia ole tarvinnut tehdä. Osalla alueista on sitten vaihdettu henkilöitä tarpeen mukaan, muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. On eriomainen asia ministeriön taholta selvitetään nämä nyt esille tulleet aluehallitusten jääviydet. Kuntapuolella on ollut kautta maailman sivun poliittistenm päättäjien jääviyteen liittyviä ongelmia. Esimerkiksi kuntaomisteisen yhtiön toimitusjohtaja on todettu jossain kunnissa jääviksi esimerkiksi valtuustoon. Näen, että hyvinvointialueen tai sen tytäryhtiön palveluksessa oleva ei voi kuulua aluevaltuuston hallitukseen olipa hänellä budjettivaltaa tai ei.

  2. Tämä oli tiedossa. Ahneus joka hommaan tuo jääviyksiä. Valtuustoon ja hallitukseen ei olisi saanut asettaa ehdolle hyvinvointialueen työntekijöitä.

  3. Pirkanmaalla perussuomalainen Erja Pelkonen erosi myös työstään hyvinvointialueen lastensuojelun perheterapeuttina aluehallituksen vuoksi.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*