Toimivat palvelut, mutta millä hinnalla? Sitä pohditaan monissa kunnissa tällä hetkellä. (Ville Miettinen)

Mikään ei ole ikuista. Ei edes kuntien tekemät palvelujen ulkoistussopimukset. Totta puhuen niissä sopimuksissa on määräajat kirjattuna, mutta mahdollista on myös hankinnan voittaneen yrityksen irtautuminen sopimuksesta kesken sopimuskauden. Tosin irtisanomisehtojen mukaisesti. Tämä on huomattu Kymsotessa ja Lumijoella.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Kymsote on ostanut päivystyksen lääkärityövoiman viime vuosina Terveystalo Julkiset Palvelut Oy:ltä. Palvelujen ostoon on käytetty noin kuusi miljoonaa euroa vuodessa. Nyt tilanteeseen on tulossa muutos, kun yhtiö irtisanoi sopimuksen.

Terveystalo esitti Kymsotelle hinnankorotusta, joka olisi vähintään kaksinkertaistanut hankinnan arvon. Kun kuntayhtymässä ei asialle lämmetty, niin yhtiö sanoi sopimuksen irti siten, että sopimus päättyy viimeistään 11.3.2020.

-Päivystyslääkärien palvelut on kilpailutettu meillä normaalisti. Hinnat ovat toki nousseet aiemminkin, mutta kustannusten nousu on ollut normaalia lääkärien palkankorotusten luokkaa. Meillä ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin kieltäytyä korotuksesta ja aloittaa päivystyksen lääkärien hankinnan kilpailutus, palvelupäällikkö Kimmo Sainio kertoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Ammattilaisista kilpaillaan

Kymsoten hallitus päätti kilpailutuksen käynnistyksestä viime perjantaina. Valmisteluun lähtee koko Kymsotea koskeva päivystyksen lääkärityövoiman hankinta ja kilpailutus. Hankinnan arvoksi on arvioitu noin 7 miljoonaa euroa per vuosi. Hankinta kilpailutetaan kaksivuotisena ja sen jälkeen toistaiseksi voimassa olevaksi.

Terveystalon taholta rajuksi hinnan nousun syyksi on ilmoitettu lääkäripula. Toiminta on tuottanut tappiota, kun lääkärien rekrytointi on vaikeutunut. Pula alan ammattilaisista on tuttu juttu myös Kymsoten omissa rekrytoinneissa.

-Meillä ei ole yksin lääkäripula, vaan tilanne on sama myös terveydenhuollon hoitohenkilökunnan ja sosiaalityöntekijöiden kohdalla. Ammattilaisista on pulaa, Sainio vahvistaa.

Lumijoella tuore sopimus katkolla

Terveystalo on vetäytymässä myös pienen Lumijoen kunnan sote-palvelujen tuotannosta. Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva parintuhannen asukkaan kunta solmi vuonna 2017 sopimuksen sote-palvelujen tuottamisesta 5,2 miljoonan euron vuosikorvauksella ja palvelutuotanto alkoi 2018.

Summaan oli sovittu automaattinen parin prosentin korotus vuoden 2019 alussa. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kattamaan Terveystalon kustannuksia, vaan yhtiö esitti hinnankorotusta, joka olisi vuositasolla ollut seitsennumeroinen luku. Ja tässä luvussa ei ole pilkkuja mukana.

Terveystalon esittämä korotus alkuperäiseen sopimushintaan olisi kaikkiaan haarukassa 20-30 prosenttia. Lumijoella ollaan ihmeissään terveysjätin uudesta hinnasta. Hinta harppaisi sitä kyytiä ylöspäin, että pienellä kunnalla ei ole siihen yksinkertaisesti varaa.

-Me pidämme kuntana kiinni alkuperäisestä sopimuksesta. Me olemme lapsirikas kunta, jossa 25 prosenttia asukkaista on alle 16-vuotiaita, eikä täällä ole meidän käsityksen mukaan tapahtunut mitään erityistä, jolla voisi tuollaista hinnankorotusta perustella. Ensimmäiset neuvottelut sopimuksen hinnan alkoivat puoli vuotta yhteistyön käynnistymisen jälkeen, kunnanjohtaja Paula Karsi-Ruokolainen kertoo.

Kun kunta ei suostunut kaivamaan lisää rahaa palvelujen tuottamiseen, niin alun perin vuoden 2021 loppuun solmittu palvelusopimus sanottiin irti yhtiön toimesta 1.3.2020 alkaen. Lumijoen kunnanhallitus käsittelee asiaa tänään maanantaina ja ensi viikolla kokoontuvan kunnanvaltuuston kokouksen alle valtuutetuille sovittu tapaaminen Terveystalon edustajien kanssa. Tilaisuus pidetään suljetuin ovin.

Keiturin Sote järjesteli uudelleen

Kymsote ja Lumijoen tapaukset eivät ole ainoita, joissa terveysjätit ovat pyrkineet eroon heille kannattamattomista sopimuksista kesken sopimuskauden. Terveystalon ostama Attendo Terveyspalvelut Oy sanoi vuodenvaihteessa irti sopimuksena päivystyksen lääkäri- ja hoitajapalveluista Keituri Sote Oy:n kanssa. Keituri järjestää sote-palveluita Virroilla ja Ruovedellä.

Attendo esitti sopimuksen mukaisen kutsun uusiin hintaneuvotteluihin, mutta kun Keiturissa ei asialle lämmetty, niin yhtiö irtisanoi sopimuksen.

-Päivystyksen hoitajat otettiin meille itselle töihin. Lääkärien päivystyspalvelut kilpailutettiin ja ne meille tulevat Terveystalo Julkiset palvelut Oy:ltä, Keiturin Sote Oy:n business controller Samuli Tevameri kertoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*