Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on kahden kantelun seurauksena perehtynyt Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Kymsote) tapaan järjestää lastenvalvojien palvelut. Toisessa tapauksessa Sakslin antoi huomautuksen ja toisessa tapauksessa esitettiin lisäksi hyvitystä kantelijalle sen vuoksi, että lapsi oli jäänyt ilman ajoissa vahvistettua elatusapua ja oikeutta elatustukeen. Pitkä odotusaika lastenvalvojalle aiheutti näin ollen perheelle rahallisen menetyksen.

Hyvitysesitykseen johtaneessa tapauksessa antelija oli ollut Kymsotelle yhteydessä lokakuun alkupuolella 2020, jotta lasta koskeva elatussopimus olisi uudistettu vuoden 2021 alusta alkaen. Tuolla aikataululla ajanvaraus ei ollut kuitenkaan enää onnistunut, vaan asialla olisi Kymsoten mukaan tullut olla elokuun 2020 alussa, jotta sopimus olisi voitu ajoissa vahvistaa. Myös tämän tapauksen tiimoilta Kymsote sai huomautuksen toiminnastaan.

Toisessa käsittelemässään tapauksessa apulaisoikeusasiamies kiinnitti huomiota pitkiin jonoihin Kymsoten lastenvalvojapalveluissa. Antamassaan selvityksessä Kymsote myönsi ongelmat, mutta kertoi pyrkivänsä parantamaan tilannetta toimintaa kehittämällä ja lisäresursseja hankkimalla.

-Kymsote on myöntänyt, että lastenvalvojien ajanvaraus on ollut pahasti ruuhkautunutta ja että aikaa on voinut joutua odottamaan jopa kuusi kuukautta. Käsitykseni mukaan neljän kuukauden jonoakaan ei voida pitää hyväksyttävänä lasten ja heidän perheidensä oikeuksien toteutumisen kannalta.

Apulaisoikeusasiamiehen selvityspyyntöön vastatessaan kuntayhtymä selitti pitkiä jonoja myös koronan aiheuttamilla ongelmilla. Tämä selitys ei kuitenkaan menestynyt, sillä lastenvalvontaan on ollut pitkät jonot jo ennen koronaa.

-Asiaan annetussa lausunnossa on vedottu muun ohessa COVID-19 pandemian aiheuttamiin hankaluuksiin. En pidä uskottavana, että näin pitkät jonot lastenvalvojan palveluihin olisivat kaikilta osin pandemian aiheuttamia, ratkaisussa todettaan.

Ratkaisut löytyvät täältä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*