Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen haluaa tiiviistää sote-kuntayhtymien taustalla olevien kuntien yhteistyötä. Kahvitkin keitetään, jos Lahdessa kokoonnutaan. (Kuva: Lauri Rotko)

Siun Sote, Kainuun sote, Eksote, Essote, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ja mitä niitä nyt onkaan. Suomessa on lukuisa joukko erilaisia ja erikokoisia sote-kuntayhtymiä, mutta ainakin Päijät-Hämeen suunnasta katsottuna yhtymien ja niiden taustalla olevien kuntien yhteistyössä on parantamisen varaa.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen esittää omaa huippukokousta sote-kuntayhtymien taustavoimille.

-Me tarvitsemme Suomeen ”sote-kuntayhtymien liiton”, jossa olisi mukana ne kunnat, jotka kuntayhtymiä hallitsevat. Nyt olemme jokainen erillään, emmekä tee riittävästi yhteistyötä, vaikka siitä olisi kaikille hyötyä. Sitä kautta pystyisimme levittämään niitä hyviä käytäntöjä, joista meillä itse kullakin on jo kokemuksia. Ja välttämään niitä huonoja, Timonen toteaa.

Lahden seudulla aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, joka tuottaa Lahdelle ja sen naapurikunnille näiden tarvitsemat sotepalvelut. Alun perin sote-toimintojen piti siirtyä jo tämän vuoden alussa maakuntien kontolle, mutta kun valmista ei maakunta- ja sote-uudistuksessa ole tullut, niin nykyistäkin toimintaa on syytä kehittää.

Yhtenä kehitysaskeleena Lahdesta heitetään ilmaan yhteistyön ajatus tiivistämisestä. Kuntayhtymien omistajaohjaus on ainakin yksi asia, josta voisi tapaamisessa keskustella. Siinä kun tuntuu olevan parannettavaa joka suunnalla.

Ja kokouspaikkakin kaupungista järjestyy, kunhan ajankohta saadaan osapuolten kesken kalenteriin sovittua.

-Me olemme täällä Lahdessa valmiita keittämään kahvit, jos vain saamme yhteisen tilaisuuden aikaan ja yhteistyön alkuun, kaupunginjohtaja Pekka Timonen lupaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*