Kiireettömän hammashoidon järjestäminen hoitotakuun mukaisesti on pulmana monin seuduin. Lahdessa onnistuttiin laittamaan asiat kuntoon, kun järjestämisvastuu siirtyi kaupungilta Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle.

Pitkään pitkien hammaslääkärijonojen kanssa painineessa Lahdessa on saatu viimein asiat paremmalle tolalle. Kun maaliskuun alussa hammaslääkärin kiireettömään tutkimukseen ja hoitoon jonotti noin 3800 henkilöä aikaa, niin nyt kaikille viime vuoden lopussa jonossa olleille on jo aika annettu. Potilaat olivat olleet jonossa yli 1,5 vuotta.

-Mitään hokkuspokkus-temppuja ei ole tehty, vaan suunnitelmallisesti ollaan asiaan tartuttu. Kohdensimme lisäresursseja asian kuntoon saattamiseen ja siinä onnistuimme, johtava hammaslääkäri Teija Niiranen kertoo.

Muutoksen taustalla on perusterveydenhuollon järjestämisvastuun siirto Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle vuoden alussa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi joulukuussa 2016 Lahden kaupungille velvoitteen järjestää toimintansa kesäkuun loppuun 2017 mennessä niin, että lain kirjaimet tulevat täyttymään on jo annettu.

-Kun vuositasolla Lahdessa on hammaslääkärikäyntejä ollut 83 000, niin eihän tämä 3800 mikään valtaisa määrä ollut. Asiaan oli vain tartuttava yhdessä henkilöstön kanssa, Niiranen huomauttaa.

Jonon purkamiseen on osallistunut kymmenkunta yhtymän omaa hammaslääkäriä, jotka ovat hoitaneet noin 60 potilasta viikossa. Lisäksi hoitojonoa ovat lyhentäneet maaliskuun loppupuolelta lähtien neljä ostohammaslääkäriä.

Ensi syksynä Lahden kaupunginsairaalaan remontti saadaan päätökseen ja tuossa yhteydessä toimintaa kehitetään edelleen. Syyskuussa 2017 Kerralla kuntoon-toimintamalli, jonka tavoitteena on vähentää jatkoaikojen tarvetta. Uudessa toimintamallissa samalla käyntikerralla pyritään tekemään enemmän hyödyntäen moniammatillisen tiimin osaamista.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*