Helsingin yliopisto saa OKM:n myöntämän lisärahoituksen turvin 320 lisäaloituspaikkaa. (Kuva: Ville Miettinen)

Opetus- ja Kulttuuriministeriö on myöntänyt 41 miljoonan euron lisärahoituksen ammattikorkeakouluille ja yliopistoille. Rahoitusta myönnetään aloituspaikkojen lisäämiseksi 15 ammattikorkeakoulussa ja seitsemässä yliopistossa.  Rahoitus uusiin aloituspaikkoihin myönnetään aloille ja alueille, joilla on vakava pula osaavasta työvoimasta.

Yksi lisärahoitusta saavista ammattikorkeakouluista on Kokkolassa, Ylivieskassa ja Pietarsaaressa toimiva Centria-ammattikorkeakoulu. Centria saa lisärahoituksen 490 000 euroa 20 sairaanhoitajan kouluttamiseen.

– Lisärahoitus on osoitus siitä, että Centrian toiminta-alueen teollisuuden vahvat tulevaisuuden näkymät on tunnistettu ja ne heijastuvat myös muihin aloihin. Tällä rahoituksella voimme kouluttaa yhden lisäryhmän, ja näin omalta osaltamme vastata toiminta-alueemme työvoimatarpeeseen, toteaa Centrian opetusjohtaja Jari Isohanni ammattikorkeakoulun tiedotteessa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ammattikorkeakouluille myöntämä lisärahoitus ja koulutusten lisäaloituspaikat. (Kuva: Opetus- ja kulttuuriministeriö)

Ammattikorkeakouluissa uudet aloituspaikat kohdennetaan sairaanhoitajien, bioanalyytikoiden ja röntgenhoitajien koulutusmäärien lisäämiseen. Yliopistoissa aloituspaikkoja lisätään varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen.

– Nyt jaettava rahoitus neuvoteltiin uutena lisäpanostuksena syksyn budjettiriihessä. Tämän päätöksen myötä korkeakouluissa avautuu haettavaksi yhteensä 1886 uutta koulutuspaikkaa, tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala toteaa OKM:n tiedotteessa.

Sairaanhoitajien, bioanalyytikoiden ja röntgenhoitajien osalta rahoitetaan 1011 aloituspaikkaa 24,8 miljoonalla eurolla. Varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoihin osoitetaan 16,2 miljoonaa euroa, jolla rahoitetaan 875 aloituspaikkaa. Varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikoista 60 on ruotsinkieliseen koulutukseen.

– Uudet aloituspaikat kohdennetaan sinne, missä tarve sekä koulutukselle että osaavalle työvoimalle on kaikkein kovinta. Helpotamme näillä päätöksillä työvoimapulaa varhaiskasvatuksessa ja sote-palveluissa, kuten hallitusohjelmassa sovimme, Multala jatkaa.

Päätökset tehtiin ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen hakemusten perusteella. Rahoitus kohdistuu vuosina 2024–2026 alkaviin koulutuksiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön yliopistoille myöntämä lisärahoitus ja koulutusten lisäaloituspaikat. (Kuva: Opetus- ja kulttuuriministeriö)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä