Kaikki lähikoulut eivät jouda lakkautettavaksi, vaan lähikoulut ovat tulevaisuudessakin peruskoulujen tärkeä ydin.

Kuntien tulee jatkossakin huolehtia lähikouluperiaatteen toteutumisesta peruskoulussa. Koulupäivän rakennetta tulisi muokata ja samaan aikaan turvata lasten koulutusmahdollisuuksien yhdenvertaisuus.

Tänään opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurulle luovutetussa Tulevaisuuden peruskoulu-hankkeen loppuraportissa on useita suosituksia, joilla nuorten osaamista päivitetään tulevaisuuden tarpeisiin. Raportti painottaa, että hallinnon tulee huolehtia siitä, etteivät kouluvalinta ja oppilasvalikointi loukkaa koulutusmahdollisuuksien yhdenvertaisuutta. Päätöksenteon pohjaksi kuntien tulee rakentaa pitkän tähtäimen koulutuspoliittinen ohjelma, jossa yhdenvertaisten oppimisedellytysten turvaaminen ja koulujen laadullisen eriytymisen ehkäisy ovat keskeisiä tavoitteita.

Työryhmä esittää, että koulupäivien rakennetta muokataan nykyisestä. Esimerkiksi aamukahdeksan herätykset olisivat historiaa ja iltapäivään tulisi oppilaille tarjota kerhotoimintaa. Samoin koulun toimintakulttuurissa tulisi antaa oppilaalle sananvaltaa ja valinnanvaraa, mutta samalla myös koululaisen vastuu lisääntyisi.

 

Tulevaisuuden peruskoulu-raportti netissä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä