Puurakentaminen etenee Lahdessa, kun kaupungin vuokrataloyhtiön suunnitelmissa on aloittaa tänä keväänä ensimmäisen puukerrostalon rakentaminen. (Kuva: Lahden kaupunki)

Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti etsii ratkaisuja, joilla rakennusten hiilijalanjälkeä voidaan pienentää niin uusissa kuin vanhoissakin taloissa. Lahden kaupungin omistama vuokrataloyhtiö Lahden Talot Oy aloittaa puukerrostalojen rakentamisen, kaupunki kertoo tiedotteessan.

Puurakentaminen etenee Lahdessa, kun Lahden Talojen suunnitelmissa on aloittaa keväällä 2021 ensimmäisen puukerrostalon rakentaminen. Rakennushanke on parhaillaan kilpailuttamisvaiheessa. Lahden Talojen tavoitteena on toteuttaa Lahden keskustaan, Ranta-Kartanon uudella asuinalueella oleva kortteli puurakenteisena seuraavan kahden, kolmen vuoden aikana.

Lahden Talojen ensimmäinen puurakenteinen kerrostalo on viisikerroksinen, ja siihen tulee yhteensä 54 opiskelija-asuntoa.

Lahti kehittää voimakkaasti hiilineutraalin rakentamisen osaamista

Kaupunki perusti syksyllä 2020 kaksivuotisen hiilineutraalin rakentamisen hankkeen, joka edistää kestävää rakentamista ja tarjoaa alustan yritysten uusille innovaatioille. Hiilineutraalin rakentamisen kehittämiskeskuksessa on kaupungin lisäksi mukana konserniyhtiöitä, alueen oppilaitoksia sekä yrityksiä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Puurakentamisen edistäminen on Lahdessa luontevaa, sillä alueelta löytyvät Suomen suurimmat puunjalostusalan yritykset, Koskisen Oy ja Versowood. Lisäksi Lahden ja Lappeenrannan LAB- ammattikorkeakoulun Lahden kampuksella voi opiskella Suomen ainoana paikkana puutekniikan korkeakoulututkinnon.

Puurakentaminen hillitsee ilmastonmuutosta. Puu on hiilinielu, joka pudottaa rakennuksen elinkaaren aikaisia hiilidioksidipäästöjä. Puurakentamisen kustannukset ovat madaltuneet, koska kysyntää ja alan yrityksiä on tullut lisää.

Uusi puukerrostalo A-energialuokkaa

Lahden Talot edistää energiatehokkuutta yhdessä Hiilineutraalin rakentamisen kehittämiskeskuksen kanssa. Uudiskohteisiin rakennetaan aurinkopaneelivoimalat, joiden tuottamaa sähköä hyödynnetään muun muassa rakennuksen viilentämisessä.

Lisäksi piha-alueilla, yhteistiloissa ja asuntojen kiinteissä valaisimissa käytetään energiatehokkaita led-valoja. Lahden Talojen kaikki uudiskohteet ovat A-energialuokkaa. Muun muassa näillä toimenpiteillä yritys tukee omalta osaltaan Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta.

-Lahden Talojen energiatehokkaat puukerrostalot ovat hyvä esimerkki ympäristöpääkaupungin konkreettisista toimenpiteistä, kun Lahti etenee kohti hiilineutraalin rakentamisen edelläkävijyyttä, toteaa Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen.

Lahti on Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021. Lahden tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki jo vuonna 2025, kymmenen vuotta Suomen valtiota aikaisemmin. Hiilineutraalin rakentamisen kehittämiskeskus tukee hiilineutraaliustavoitteen toteutumista uudistamalla rakentamisen tapoja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*