Kun kerrostaloista ja kortteleista suurin osa on täynnä lyhytaikaisia majoittujia, asukkaiden arki voi muuttua rauhattomaksi ja turvattomaksi. Kuva: Pixabay

Tapio Mainio, teksti

Hallitus kaavailee lakiesitystä, joka sallisi huoneiston lyhytvuokrauksen puoleksi vuodeksi yhden kalenterivuoden aikana, kun muualla Euroopassa se on mahdollista enintään kuukaudeksi vuodessa.

Esitystä tyrmistyttää Rovaniemellä, jossa järjestetään sitä vastustava mielenosoitus 15. maaliskuuta.

– Hallituksen viesti on ollut, ettei asuntojen lyhytvuokrausta eli airbnb:tä laillistettaisi. Nyt pahin skenaario on toteuttamassa. Se tyhjentäisi kaupunkien keskustat vakituisista asukkaista. Lisäksi asunnot olisivat puolet vuodesta tyhjillään, sanoo Taina Torvela Rovaniemen keskikaupungin asukasyhdistyksestä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Hänen mukaansa kiinteistösijoittajat ovat onnistuneet lobbaustyössään. Pahin tilanne on joulu- ja revontuliturismista suositulla Rovaniemellä.

– Nyt jo yli neljännes ydinkeskustan huoneistoista on pois asuinkäytöstä. Tietyissä kortteleissa ja alueilla jo yli 50 prosenttia asunnoista on lyhytaikaisessa vuokrauksessa matkailusesonkien aikana. Kesäisin nämä alueet autioituvat, Torvela kertoo.

Osa rovaniemeläisistä on alkanut vastustaa matkailun rajua kasvua, sillä se on tehnyt Rovaniemestä Barcelonaa kovemman Airbnb-kaupungin. Asuntojen hinnat ja vuokrat ovat nousseet.

Airbnb-asunnosta voi saada jopa tuhannen euron päivävuokran.

Euroopassa on Torvelan mukaan koettu lyhytvuokrauksen lieveilmiöt. Siksi siihen on puututtu tiukalla otteella, koska halutaan toimivat asuntomarkkinat.

Asuntosijoittajat ja suuret kiinteistöyhtiöt ovat Torvelan mukaan havainneet myös muualla Suomessa, että lyhytaikaisvuokraus on paljon kannattavampaa kuin vakituinen vuokraaminen.

Rovaniemellä on käynyt niin, että aiemmin yksityisten ihmisten hallussa olleet vuokra-asunnot ovat kadonneet markkinoilta, ja ne on muutettu laittomasti tai puolilaittomasti hotelleiksi.

”Vuokrat nousevat pilviin”

Rovaniemen kaupungin rakennusvalvonta on yrittänyt suitsia Airbnb-majoituksen villiä lisääntymistä uhkasakoilla ja lopettamiskehotuksilla.

Airbnb-huoneistoja on Rovaniemellä arviolta 1 500–2 000, lähes yhtä paljon kuin hotellihuoneita. Joidenkin arvioiden mukaan lyhytvuokrauksessa olisi joka neljäs kaupungin keskustan huoneistoista, jolloin niitä olisi enemmän kuin hotellihuoneita.

– Airbnb-majoituksesta seuraa, että vakituiset asukkaat joutuvat väistymään. Vuokrat nousevat pilviin, koska pitkäaikaisesta asumisesta tulee harvinaista.

Paikalliset eivät enää löydä kohtuuhintaisia asuntoja, mikä ajaa esimerkiksi sairaanhoitajia, opettajia ja ravintolatyöntekijöitä muuttamaan kauemmas – tai pois kokonaan, Taina Torvela jatkaa.

– Opiskelijat eivät voi enää jäädä kaupunkiin, koska opiskelija-asuntoja on muutettu lyhytaikaismajoitukseen.

Runsas turistien määrä on lisännyt lyhytvuokrauksen kysyntää Rovaniemellä, jossa turistit lähdössä kelkkasafarille Jätkänkynttilän sillan lähellä. Kuva: Tapio Mainio

Yhteisöllisyys katoaa

Kun kerrostaloista ja kortteleista suurin osa on täynnä lyhytaikaisia majoittujia, asukkaiden arki voi muuttua rauhattomaksi ja turvattomaksi.

– Naapurit vaihtuvat jatkuvasti. Asukkaat eivät enää tunne toisiaan, mikä vie pohjan yhteisöllisyydeltä. Lopulta jäljellä on kaupunki ilman kaupunkilaisia, Torvela lisää.

Taina Torvelan mukaan Euroopassa on koettu lyhytvuokrauksen lieveilmiöt. Siksi siihen on puututtu tiukalla otteella, koska halutaan toimivat asuntomarkkinat. Kuva: Timo Nieminen

Kunnalla vaikutusvaltaa

Lainsäädäntöneuvos Liisa Meritähti-Lustig sanoo lakiesityksen lähtevän siitä, että lyhytvuokraus olisi mahdollista kolme kuukautta vuodessa

– Mutta kunta voisi pidentää sitä puoleen vuoteen.

Esitys on nyt jätetty lausuntokierrokselle. Kolmen kuukauden sääntö on käytössä Meritähti-Lustigin mukaan Lontoossa.

Häiriöitä kaupan päälle

Professori Mari Vaattovaara Helsingin yliopistosta sanoo, että lakiesitys on mahdollisuus sijoittajille.

– Siinä ei ole kuultu asukkaita. Pitäisi luoda kaavalla uudenlainen asuntotyyppi.

Olisi hyvä, jos asunnonostaja tietäisi ostaessaan, että talossa voidaan tarjota majoitusta, josta voitaisiin maksaa korvausta ja samalla olisi ennakoitavissa majoitustoiminnasta mahdollisesti aiheutuvia häiriötä.

– Lisäksi taloon tulisi saada riittävästi majoituksen vaatimia poistumisteitä, Vattovaara sanoo.

Esimerkkejä maailmalta

Ekonomi Taina Torvela painottaa, että Suomen esitys lähtee siitä, että oma asuttu asunto olisi kokonaan ilman rajoituksia. Ja nämä rajoitukset koskisivat siis niin sanottua kakkosasuntoa, joita voi olla vaikka kuinka paljon, hän jatkaa.

Tilanne on Torvelan mukaan aivan eri kuin muualla Euroopassa, jossa on kiristetty lyhytaikaisen asuntovuokrauksen sääntöjä.

Monissa maailman suurkaupungeissa on otettu käyttöön rekisteröitymisvelvoite ja ammattimainen lyhytvuokraus on rajoitettu tai jopa kielletty kokonaan.

Tässä on Taina Torvelan listaamia esimerkkejä:

  • Amsterdam – max. 30 vrk/v omassa kodissa.
  • Barcelona – max. 31 vrk/v omassa kodissa.
  • Kööpenhamina – max. 70 vrk/v omassa kodissa
  • Lontoo ja Pariisi – max. 90 vrk/v omassa kodissa.
  • New York – alle 30 vrk/v vuokraukset kielletty ilman isännän läsnäoloa.


Kaikissa näissä kaupungeissa säännöt perustuvat siihen, että lyhytvuokraus ei saa ohittaa pitkän aikavälin asumisen tarpeita eikä vääristää asuntomarkkinoita.


Juttua muokattu 3.3. kello 15.49, lisätty faktalaatikko.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Miten tämä lakiesityksen 3kk sääntö suhteutuu kaavamääräyksiin? Eikö niin, että jos asuintaloa ei ole kaavoitettu majoituskäyttöön, ei sitä saa siihen käyttää? Vai käveleekö lakiesitys kaavamääräysten yli?

  2. Pois turhat rajoitteet, kyllä asunnoille pitää saada hankkia mahdollisimman hyvä tuotto. Silloin kannattaa pitää kunnossa ja rakentaa uusiakin.

  3. Nyt kunnat ovat paljon vartioina. Jos Suomeen tulee nykyRovaniemen kaltainen villi länsi niin tulee loppu viihtyisien kaupunkikeskustan kehittämiselle. Kuka viitsii asua talossa jossa on seinän takana eri örisijät. Asuntokeinottelu ja pimeä talous kukoistaa.

  4. Täytyy muistaa että meillä on Suomessa muitakin kaupunkeja kuin Rovaniemi. Kaupunkeja joissa on teollisuutta, vähän majoitustilaa hotelleissa. Näissä kaupungeissa tarvitaan AirBnb, Forenom kaltaista majoitusta.
    Kotimaanmatkailu täytyy olla mahdollista myös pienituloisille, eläkeläisille ja opiskelijoille.

    Taina Torvela välittää jatkuvasti harhaanjohtavaa, virheellistäkin tietoa. Rovaniemellä opiskelijat opiskelevat pääosin Yliopistossa eikä kukaan heistä ole ilman asuntoa.
    Rovaniemellä on ollut 2 vuotta talo jossa on YHÄ 14 asuntoa myymättä ( majoitustoiminta kielletty ) , vuoden vanhasta talosta löytyy 5 myymätöntä. Etuovi näyttää yli 600 myytävää asuntoa. Vuokra-asuntoja vapaana lähes 200.

    Toimitus, tarkistakaa faktat.

  5. Asun itse TA asumisoikeusasunnossa. Sen säännöt kieltävät jälleenvuokraamisen muuta kuin jos muuttaa 2 vuodeksi pois työn, opintojen tai muun hyvän syyn vuoksi. Airbnb-tyylinen vuokraaminen on kielletty. Tämä tuntuu hyvältä asumismuodolta ja voin suositella. Naapurit ovat tuttuja keskenään, yhteisöllisyys vankkaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*