Reilun 300 asukkaan Heikinsuo pysyy osana Pöytyän kuntaa. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt kyläyhdistyksen valituksen valtiovarainministeriön päätöksestä, jolla ministeriö torjui kuntajaon muuttamisen.

Heikinsuon etäisyys Pöytyän kuntakeskuksesta on yli 20 kilometriä, kun etäisyys Auraan on noin 8 kilometriä. Kyläläisten mukaan Pöytyän kunnan yhteistyö suuntautuu selvästi Loimaan kaupungin suuntaan, kun taas Heikinsuon kylä on Auran tavoin selvästi Turun kaupungin vaikutusalueella. Heikinsuolaiset kulkevat Pöytyän kuntakeskukseen Auran kuntakeskuksen läpi.

Valtaosa Heikinsuon asukkaista halusi liittää kylän Auraan. Kylän 187 äänestysikäisestä asukkaasta 169 eli yli 90 prosenttia allekirjoitti esityksen kuntajaon muutoksesta.

Pöytyän valtuusto vastusti kylän siirtoa Auraan. Kunnan mielestä Heikinsuo ei liity luontaisesti Auran yhdyskuntarakenteeseen sen enempää kuin nyt Pöytyän Kyrön taajaman yhdyskuntarakenteeseen. Lisäksi kunta katsoi, että aloite kuntajaon muutoksesta on syntynyt protestihankkeena Heikinsuon koulun lakkauttamisen johdosta. Myös kunnan osan liitoksesta johtuva taloudellinen lisärasite olisi Pöytyän kunnan mielestä ollut täysin kohtuuton.

MainosAuran valtuusto hyväksyi kuntajaon muutosesityksen. Aura katsoi, että kylän asukkaiden tahtotila on hyvin yhtenäinen ja osaliitoksen vaikutukset sekä Pöytyän että Auran kuntaan ovat vähäiset.

Valtiovarainministeriö hylkäsi kyläläisten esityksen. Kuntajaon muutosta ei voitu pitää vähäisenä muutosta vastustavan Pöytyän kunnan kannalta. Esitetty muutos olisi heikentänyt Pöytyän toimintakykyä ja edellytyksiä vastata palvelujen järjestämisestä ja rahoituksesta.

VM:n arvion mukaan muutos vähentäisi Pöytyän kunnallisverotuloa noin 750 000 euroa vuosittain ja valtionosuusmenetykset olisivat 814 000 euroa vuosittain. Valtionosuuksien ja kunnallisveron vuosittainen vähenemä vastaisi noin 1,25 prosentin kunnallisveron tuottoa vuoden 2016 tasolla. Pöytyän kunnallisveroprosentti oli 2017 jo 21,25 prosenttia, joten kysymyksessä olevan menetyksen korvaava nosto nostaisi kunnan veroprosentin 22,50:een. Tämä nostaisi Pöytyän yhdeksi maan korkeimman verotuksen kunnista.

KHO yhtyi valtiovarainministeriön kantaan: muutosta ei voida pitää muutosta vastustavan Pöytyän kunnan kannalta vähäisenä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*