Heinolan kaupungilla ei ollut laillista perustetta puuttua kahden Itä-Hämeessä mielipiteensä ilmaisseen viranhaltijansa sananvapauteen, katsoo eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kannanotossaan. Jääskeläisen kannasta kertoo Itä-Häme.

Kaupunginsairaalan kirurgian ylilääkäri ja hoitotyön esimies  kirjoittivat  leikkaustoiminnan supistamisesta mielipidekirjoituksen viime vuoden marraskuussa Heinolassa ilmestyvään Itä-Häme-lehteen.

Heinolan sosiaali- ja terveyslautakunta oli kirjoituksen jälkeen velvoittanut johtavat viranhaltijat ”huomauttamaan heille (kirurgian ylilääkärille ja hoitotyön esimiehelle) ns. virkatien käyttämisestä julkisuuteen, jos esiinnytään tiedotettavissa asioissa viranhaltijoina”.

Huomautuksen saaneet kantelivat lautakunnan päätöksestä eduskunnan oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamies totesi kaupungin puuttuneen ilman laillista perustetta viranhaltijoiden sananvapauteen.

Oikeusasiamies piti sananvapauden loukkausta kuitenkin sen verran lievänä, ettei vaatinut muita toimenpiteitä kuin kannanoton saattamisen sosiaali- ja terveyslautakunnan ja sen toimeksiannosta toimineiden työnantajan edustajien tietoon.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä