Haja-asutusalueiden jätevet ovat maatalouden jälkeen suurin vesistöjen kuormittaja.

 

Tänään alkavalla jätevesiviikolla tarjotaan tietoa ja neuvontaa kiinteistöjen jätevesien käsittelyjen järjestämiseksi. Viikon aikana järjestetään alan tapahtumia eri puolilla maata.

Jätevesihuollon järjestäminen on herättänyt runsaasti hämmennystä, kun ohjeet ja määräajata ovat vaihdelleet. Nytkään ei pysyvää tietoa ole tarjolla, sillä säädösten muuttamista valmistellaan parhaillaan.

Viimeksi määräaikaa jätevesien käsittelyn järjestämiseksi lykättiin vuoteen 2018.

MainosJätevesiviikon tavoitteisiin kuuluu aktivoida kiinteistöjen omistajia joka tapauksessa valmistelemaan jätevesiratkaisuja. Sitä tuetaan neuvonnalla, jota järjestävät ympäristöministeriö ja kunnat.

Neuvontaa annetaan verkossa ja puhelimitse. Lisäksi kiinteistökohtaisia käyntejä on tänä aikana tehty noin 25 000. Jätevesineuvonnan arvioidaan saavuttaneen henkilökohtaisesti yhteensä yli 50 000 suomalaista.

Ympäristöministeriön haja-asutusalueiden jätevesineuvonnasta tietoa täällä.

Jätevesihuoltoa on tehostettava 120 000 vakituisesti asutulla kiinteistöllä. Jäljellä on myös runsaasti vapaa-ajan asuntoja, joilla käsittelyä on parannettava.

Haja-asutusalueiden rakennusten jätevesihuoltoa halutaan tehostaa, koska ne ovat maatalouden jälkeen suurin vesistöjen kuormittaja.

Ympäristöministeriön tiedote jätevesiviikosta täällä.

 

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*