Korkeimman hallinto-oikeuden viime viikolla tekemä päätös kumota Juankosken kaupunginvaltuuston tekemä kartonkitehtaan takauspäätös aiheuttaa ihmetystä Savon suunnalla. Aiemmin asiaa käsitellyt hallinto-oikeus olisi takauspäätöksen hyväksynyt.

Takauspäätös kaatui epäselvyyteen takauksen saaneen yrityksen omistajista. KHO totesi päätöksessään kaupungin toimineen muuten oikein, mutta takauksen saanutta yritystä ei voitu pitää pk-yrityksenä, joita varten Juankosken kaupungin käyttämä EU:n takaustiedoksianto-menettely on luotu.

-Lähetimme prosessin aikana korkeimpaan hallinto-oikeuteen yli 20 kiloa asiakirjoja. Sieltä tiedusteltiin useaan otteeseen eri asioita, mutta nyt takauspäätöksen kaataneeseen asiaan meiltä ei koskaan selvitystä pyydetty. KHO:n mukaan ei ole varmuutta siitä, etteikö takauksen saaneen yhtiön omistajatahoissa ole suuryrityksiä. Sen asian olisimme helposti voineet selvittää, ihmettelee Juankosken kaupunginjohtaja Petri Kangasperko.

Juankosken kaupunki myönsi konkurssiin menneen kartonkitehtaan jatkajaksi ilmaantuneelle Premium Board Finland Oy:lle viiden miljoonan euron lainatakauksen vuonna 2011. Tuosta päätöksestä valitettiin, mutta kaupunginhallitus pani päätöksen toimeen ennen lopullista korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä.

MainosKangasperkon mukaan ratkaisussa ei ole mitään laitonta. Sitä mitä jatkossa tapahtuu KHO:n päätöksen perusteella, ei vielä tiedetä.

-Kaupunginhallituksen vakaan harkinnan jälkeen tekemä päätös noudatti silloista oikeuskäytäntöä, joten välttämättä tässä ei tapahdu yhtään mitään. Asiaan pitää nyt huolellisesti perehtyä asiantuntijoiden kanssa, pohtii Petri Kangasperko.

Kaatunut takauspäätös on tullut maksamaan kunnalle noin neljä miljoonaa euroa takausvastuiden toteutumisena, sillä lainoitettu yritys ei ole saanut toimintaansa kannattamaan toivotulla tavalla. Yritys on parhaillaan velkasaneerauksessa.

 

MainosKHO:n päätös kokonaisuudessaan

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*