Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on antanut Keravan kaupungille huomautuksen hankintalain noudattamatta jättämisestä. Kaupunki hankki kesäkuussa 2023 kahdella erillisellä hankintapäätöksellä lähes 60 000 tuhannen hyvinvointipalvelupaketin ja yli 48 000 eurolla keppijumppakeppejä ja niiden säilytyspusseja koulujen taukoliikuntaa varten.

KKV huomauttaa ratkaisussaan, että samaan kokonaisuuteen kuuluvia hankintoja ei saa keinotekoisesti pilkkoa osiin, jotta hankinta jäisi alle 60 000 euron kilpailutusrajan. Asian omasta aloitteesta tutkittavakseen ottanut viranomainen totesi, että hyvinvointipalvelupaketin ja jumppakeppien sekä säilytyspussien hankinta muodostivat yhden hankintakokonaisuuden.

KKV:n mukaan hankinnat liittyivät samaan taukoliikuntahankkeeseen ja ne tehtiin samana päivänä ja saman viranhaltijan toimesta peräkkäisillä hankintapäätöksillä. Lisäksi hyvinvointipalvelupaketin mukainen toiminta edellytti jumppakeppien hankintaa ja jumppakeppien hankinta toteutettiin hyvinvointipalvelupaketin edellyttämässä laajuudessa.

-Hankintalaissa kielletään hankinnan pilkkominen kilpailuttamisvelvoitteen välttämiseksi. Hankinnan jakamisen osiin tulee perustua todellisiin taloudellisiin tai teknisiin seikkoihin. Keravan kaupungin hankinnat liittyivät samaan hankkeeseen, ne olivat kiinteässä yhteydessä toisiinsa ja ne tehtiin samana päivänä. Hankinnan jakaminen kahdelle erilliselle hankintapäätökselle on siksi ollut lainvastaista, KKV:n johtava asiantuntija Johanna Kirveskoski kommentoi asiaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston nettisivuilla.

Keravan kaupunki pääsi asiassa pelkällä huomautuksella, sillä hankinnan yhteisarvo oli vain 108 382 euroa, eikä KKV voinut seuraamusmaksua esittää. Virasto voi tehdä esityksen seuraamusmaksusta markkinaoikeudelle vain, jos laittoman suorahankinnan arvo ylittää EU-kynnysarvon, joka tällä hetkellä on kuntien tavara- ja palveluhankinnoissa 221 000 euroa.

Ratkaisu KKV:n sivuilla

Ovatko kunnat mainettaan parempia julkisissa hankinnoissa?(Pakollinen)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*