Valtion tulisi nähdä nyt tehdyt ulkoistukset valmiina ratkaisuna eräiden pienten alueiden sote –palvelujen hoitamisessa, Juupajoki lausuu. (Kuva: Ville Miettinen)

Lakiluonnos , jolla mm. rajoitettaisiin kuntien sote-ulkoistuksia saa varsin kriittisen arvion Juupajoen kunnalta.

Lausunnossaan valtiovarainministeriölle Juupajoki muistuttaa ulkoistusten olleen suureksi avuksi monelle pienelle kunnalle palvelujen järjestämisessä. Säästöjä on syntynyt ja palvelu on parantunut monessa kunnassa.

– Lisäksi muita sote-uudistuksen tavoitteita, joita ovat mm. monituottajamalli, oman tuotannon vertailtavuuden ja kilpailun lisääminen, on kokonaisulkoistuksilla toteutettu. Nyt esitetty ulkoistuskielto haittaisi kuntien mahdollisuuksia järjestää vastuullaan olevia palveluita tarkoituksenmukaisella ja taloudellisesti järkevimmällä tavalla, Juupajoen lausunnossa muistutetaan.

Juupajoki kyseenalaistaakin kokonaisulkoistusten rajoittamisen tarkoituksenmukaisuuden.

– Sote-uudistuksessa on monia kokonaisuuden kannalta huomattavasti merkityksellisempiä vielä pahasti kesken.

– Jo nykyisellään on viitteitä siitä, että sote-palvelujen yhdenvertaisuus ei tule toteutumaan koko maan tasolla. Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ratkaista rajoittamalla kuntien toimintamahdollisuuksia. Kuntien, jotka hoitavat omaa tehtäväänsä omalla alueellaan, kunnallisen itsehallinnon mukaisella tavalla mahdollisimman kustannustehokkaasti.

Rajoittamisen sijaan tulisi pohtia, kuinka nyt käytössä olevia ulkoistusmalleja voitaisiin hyödyntää sote-uudistuksessa, Juupajoki näkee.

Kunnille lähetetyn luonnoksen yleisperusteluissa väitetään virheellisesti, että Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen kunnat ”ovat perustaneet sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamista varten yhteisyrityksen Pihlajalinna Oy:n kanssa”. Juupajoki muistuttaa, että kyseessä on yhteistoiminta-alue, jossa isäntäkunta Mänttä-Vilppula sote-palvelujen järjestämisestä. Mänttä-Vilppulalla on yhteisyritys Pihlajalinnan kanssa.

Juupajoki myös ihmettelee useita juridisia kohtia luonnoksessa, muun muassa viittausta perustuslain 22 §:ään.

– Lainsäätäjä ei ole osoittanut, että perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen saataisiin turvattua rajoittamalla kuntien sopimusvapautta. Sote-palvelut tulevat Suomen kaltaisessa harvaan asutussa maassa aina toteutumaan alueellisesti epätasa-arvoisesti. Tämä ongelma ei poistu kaventamalla kuntien toimintamahdollisuuksia nyt esitetyllä rajoituslailla, Juupajoen lausunnossa muistutetaan.

 

Juupajoen lausunto

VM:n tiedote ja linkki lakiluonnokseen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Perustuslakivaliokunnan ja siinä istuvien puolueiden arvovalta sanoo:

    Perustuslakivaliokunta vs. pääministerit

    Näyttää siltä, että Sipilän, Soinin ja Stubbin sekä Brommelsin mallin mukainen 1) valmisteluvaihe paljon ennen lakien voimaan astumista 2)sekä itse lakiesityspaketti generoi useita ongelmia suhteessa perustuslakiin.

    Megalomaaniset pääministerit Katainen, Stubb, Sipilä

    Sosiaali- ja terveyspalvelujen (sote) verotusoikeuden siirto runnomalla pois ilman perustuslain edellyttämää kansanvaltaisuutta ja keskustelua ennen eduskuntavaalia perustuslaillisesti itsehallinnollisilta asukkailta (PL 121 §) pääministeri Sipilälle (kesk.) tuottaa megalomaanisen ongelmavyyhden.

    Sipilä yrittää muuttaa perustuslakia kirjoittamatta perustuslakia uudelleen.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä