Kaksoiskuntalaisuudesta käynnistyy selvitys pääsiäisen jälkeen. (Kuva: Ville Miettinen)

Kaksoiskuntalaisuuden mahdollisuuden selvittäminen saa tukea myös kokoomuksen eduskuntaryhmästä, jonka viime viikolla julkaisemassa maankäyttö- ja asuntopoliittisesessa raportissa selvittämistä ehdotetaan.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, kesk., kertoi tällä viikolla, että hän käynnistää selvityksen kaksoiskuntalaisuuden mahdollisuuksista pääsiäisen jälkeen.

Kokoomuksen kansanedustajan Timo Heinosen mukaan kaksoiskuntalaisuudesta olisi kiistattomia hyötyjä, kun esimerkiksi paikallisia palveluja voitaisiin käyttää nykytilannetta joustavammin.

– Suomalaiset panostavat vapaa-aikaansa koko ajan yhä enemmän. Suomen Akatemian mukaan lähes kahdella kolmasosalla suomalaisista on jo käytössään vähintään yksi vapaa-ajanasunto. Haluamme kokoomuksessa, että kaksoiskuntalaisuuden mahdollisuuksista laaditaan selvitys. Tässä yhteydessä pitää pureutua esimerkiksi verotukseen, Heinonen sanoo tiedotteessa.

– Kotikuntasäädösten päivittämisen jälkeen kaksoiskuntalaisuuden myötä henkilö voisi käyttää jouhevammin paikallisia palveluja. Uskomme, että tämä virkistäisi myös monien seutukuntien elinkeinoelämää ja palveluja, Heinonen sanoo.

Kaksoiskuntalaisuudella tarkoitetaan sitä, että henkilö voisi olla kirjoilla kahdessa kunnassa, siis esimerkiksi kotipaikkakuntansa lisäksi mökkipaikkakunnallaan.

Heinosen mukaan mökkiläiset eivät kuitenkaan ole ainoa ryhmä, jota kaksoiskuntalaisuus hyödyttäisi.

– Monet retkeilijät, metsästäjät ja matkailijat sekä maatalouden- ja kaivosteollisuuden parissa työskentelevät saattavat todellisuudessa olla kirjoilla jossakin muualla. Vaikka he viettäisivät kuinka paljon aikaa toisella paikkakunnalla, heidän voi olla hankalaa muuttaa kirjansa sinne. Kotipaikan kun määrittää aina niin sanottu ykkösasunto.

Aiheesta aiemmin:

Kaksoiskuntalaisuus ehkä toteutuu – Vehviläinen käynnistää selvityksen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*