Anne Karjalainen on istunut alueiden komiteassa vuodesta 2009 ja toiminut myös erilaisissa johtotehtävissä komitean valiokunnissa. Kuvassa Karjalainen EU:n paikallistason kokouksessa Marseillessa maaliskuussa 2022. (Kuva: EU/John Thys)

Keravan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja Euroopan alueiden komitean Suomen valtuuskunnan jäsen Anne Karjalainen (sd./PES) laatii Euroopan komissiolle lausunnon julkisia hankintoja koskevan EU-lainsäädännön parantamiseksi.

Lausunto koskee ns. klassisen hankintadirektiivin eli julkisista hankinnoista annetun EU:n direktiivin 2014/24/EU tarkistamista.

Lausunto on yksi kahdeksasta lausunnosta, jotka Euroopan komission perustama Fit for Future (F4F) -asiantuntijaryhmä EU:n lainsäädännön parantamiseksi ja keventämiseksi on päättänyt valmistella vuoden 2023 aikana EU:n lainsäädännön tarkistamista varten.

F4F-foorumi on Euroopan komission paremman sääntelyn agendan tärkein väline, jonka tarkoituksena on yksinkertaistaa ja nykyaikaistaa EU:n lainsäädäntöä, jotta voidaan vastata paremmin tuleviin haasteisiin ja samalla vähentää byrokratiaa.

Hankintalainsäädännöllä on suuri merkitys paikallis- ja aluehallinnolle, Anne Karjalainen muistuttaa.

-Useimmat julkiset hankinnat tehdään paikallis- ja aluetasolla, ja ne ovat keskeinen poliittinen väline matkalla kohti vihreää ja digitaalista siirtymää. Siksi kuntien ja hyvinvointialueiden on osallistuttava prosessiin ja tarjottava arvokasta panostaan, Karjalainen sanoo alueiden komitean tiedotteessa.

Euroopan alueiden komitea  sai laadittavakseen myös lausunnon Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta. Tämän lausunnon esittelijänä toimii hollantilainen Flevolandin maakuntavaltuuston jäsen Michiel Rijsberman (Renew Europe).

Alueiden komitean lausunnonlaatijoilla on tukenaan alueellisten keskusten verkosto (RegHub). Tällä Fit for Future -foorumin alaryhmällä on 46 yhteyspistettä eri puolilla EU:ta, ja se antaa palautetta EU:n lainsäädännön täytäntöönpanosta paikan päällä.

MainosPaikallisen ja alueellisen näkökulman antaminen ja tietopohjan laajentaminen EU:n päätöksentekoa varten on tärkeää, sillä paikallis- ja alueviranomaiset panevat täytäntöön 70 prosenttia EU:n lainsäädännöstä, alueiden komitea muistuttaa.

Alueiden komitea on läsnä Fit for Future -foorumissa EU:n voimassa olevan lainsäädännön tarkistamisen ja arvioinnin molemmilla tasoilla. Foorumilla on yli 50 jäsentä mukaan lukien edustajia 27 jäsenvaltiosta.

Lausuntoluonnoksista keskustellaan F4F-foorumin seuraavassa kokouksessa 2. kesäkuuta 2023.

Lisää julkisista hankinnoista ja myös niitä koskevasta EU-lainsäädännöstä Kuntalehdessä 2/2023 (ilm. 8.2.)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*