Alaikäisen lapsen huoltaja oli hakenut kotikaupungiltaan elokuussa 2018 kehitysvammalain mukaisen erityishuolto-ohjelman hyväksymistä maksuttoman kuntouttavan päivähoidon ja siihen liittyvien maksuttomien kuljetusten myöntämiseksi.  Lapsella oli spinaalinen lihasatrofia -niminen hermostoperäinen lihasrappeumasairaus. Lapsella oli myös puheen tuottamisen häiriö lihasheikkouteen liittyen.

Lapselle ei myönnetty kehitysvammalain mukaisia palveluja, vaan häneen sovellettavana lakina pidettiin kaupungissa vammaispalvelulakia. Kaupungin päätöksestä tehtiin oikaisuvaatimus Lounais-Suomen aluehallintovirastoon, joka totesi, ettei lapsi ole kehitysvammalain 1 §:ssä tarkoitettu henkilö, eikä hänelle näin ollen ole tarpeen laatia erityishuolto-ohjelmaa. Samaan tulokseen tuli sittemmin myös asiaa käsitellyt Turun hallinto-oikeus.

Korkeimmassa hallinto-oikeudessa asiassa jouduttiin lopulta äänestämään ja äänin 5–3 KHO totesi, että aiemmat ratkaisut asian käsittelyssä olivat oikeita.

-Kun otettiin huomioon, että A:n kognitiivinen kehitys oli normaali ja hän ymmärsi puhetta ikätasoisesti, hänen hakemuksensa kehitysvammalain mukaisen erityishuolto-ohjelman hyväksymiseksi oli voitu hylätä, KHO päätöstä perustellaan.

Kolme korkeimman hallinto-oikeuden jäsenistä oli toista mieltä, ja he olisivat suoneet lapselle hänen perheensä hakeman edut kehitysvammalain perusteella. Tapauksen esittelijä jätti KHO:n äänestyspäätökseen eriävän mielipiteensä.

 

Ratkaisu kokonaisuudessaan KHO:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä