Helsingin kaupungilla oli korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen vuosikirjapäätöksen mukaan oikeus muuttaa näkövammaisen kuntalaisen vammaispalvelulain mukaisen kuljetuspalvelun järjestelyjä. Samaan tulokseen oli tullut myös hallinto-oikeus aiemmin.

Kuntalaiselle oli vuonna 2008 tehdyllä myönnetty ns. irrotus Helsingin Matkapalvelukeskuksen käytöstä. Näin ollen henkilö sai tilata tarvitsemansa kuljetukset suoraan valitsemaltaan taksiautoilijalta.

Muutos tilanteeseen tuli marraskuussa 2015, kun kaupunki päätti ettei irrotusta enää myönnetä. Kuntalaisen mielestä päätös rajoitti hänen elämäänsä merkittävällä tavalla. Valittaja oli joutunut kuljetuspalvelun järjestämistavasta johtuen luopumaan muista kuin välttämättömistä menoistaan tai vaihtoehtoisesti järjestämään kuljetuksensa niihin näkevien läheistensä avustamana tai kustantamalla taksimatkansa itse.

Korkein hallinto-oikeus katsoi päätöksessään, että vammaispalvelulain mukaisessa kuljetuspalvelussa on kyse subjektiivisesta oikeudesta. Kunnalla ei kuitenkaan ole lakisääteistä velvollisuutta järjestää kuljetuspalvelua vaikeavammaisen itsensä toivomalla tai muutoinkaan tietyllä tavalla, vaikka sen tuleekin ottaa huomioon palvelua järjestäessään vaikeavammaisen henkilön toivomukset ja mielipide. Aiempi irrotuspäätös ei ollut saavuttanut sellaista pysyvyyttä, ettei kuljetuspalvelun järjestämistapaa voitu muuttaa uudella päätöksellä.

 

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös asiassa

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä