Korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen vuosikirjapäätöksen mukaan äitinsä kuolemaan liittyvää hoitovirhe-epäilyä selvittänyt omainen on oikeutettu saamaan haluamansa edesmenneen äitinsä potilastiedot ja -asiakirjat. Aiemmin Ylä-Savon SOTE kuntayhtymän johtava lääkäri ja Itä-Suomen hallinto-oikeus olivat päättäneet, että riittää jos omaiselle annetaan hänen pyytämänsä tiedot rajatummin lääkärin lausunnon muodossa.

Henkilö oli pyytänyt kuolleen äitinsä yksilöityjä potilastietoja kuolemaa edeltäneeltä vuoden ja kahden kuukauden hoitojakson ajalta. Tietojen käyttötarkoitukseksi hän oli ilmoittanut mahdollisen hoitovirheen selvittäminen.

Kuntayhtymän johtava lääkäri oli kuitenkin päättänyt olla luovuttamatta pyydettyjä asiakirjoja, mutta laati niistä koostetun lääkärin lausunnon. Lausunnossa todettiin muun muassa, että potilasasiakirjoista käy ilmi, että hoitovirhe-epäilyt ovat aiheettomia.

MainosIlman haluamiaan asiakirjoja jäänyt henkilö valitti Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Hallinto-oikeus katsoi ratkaisussaan, että potilastiedot oli mahdollista luovuttaa muullakin tavoin kuin asiakirjajäljennöksinä. Tiedot olivat hallinto-oikeuden mielestä tarkoituksenmukaisinta luovuttaa lausunnon muodossa.

KHO kumosi aiemmat päätöksen asiassa ja palautti asian hyvinvointialueelle pyydettyjen asiakirjojen antamiseksi käyttötarkoituksen edellyttämässä laajuudessa. Korkein hallinto-oikeus katsoi, että tietoja asiakirjoista ei voida tällaisessa tilanteessa luovuttaa pelkästään lausunnon muodossa, vaan tiedot on annettava muutoksenhakijalle julkisuuslain 16 §:n 1 momentin mukaisesti pyydetyllä tavalla.

Tämä ei kuitenkaan estä sellaista menettelyä, että asianosaiselle voidaan samalla antaa viranomaisen laatima lausunto tietojen sisällön ja merkityksen selventämiseksi.

Ratkaisu kokonaisuudessaan KHO:n sivuilla

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*