Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan Riihimäen kaupungin vuoden 2012 tilinpäätös antoi oikean kuvan ja riittävät tiedot kaupungin taloudellisesta asemasta.

KHO kumosi perjantaina antamallaan vuosikirjapäätöksellä Hämeenlinnan hallinto-oikeuden lokakuussa 2017 asiassa antaman ratkaisun. Valitus oli koskenut kaupungin poistosuunnitelmaan tehtyjä muutoksia. KHO antoi samansisältöiset ratkaisut myös vuosien 2014 ja 2015 tilinpäätöksiä koskeneisiin valituksiin.

Hallinto-oikeuden mukaan muutetun poistosuunnitelman käyttäminen tilinpäätöksessä oli merkinnyt poistojen määrän alenemista ja johtanut suunnitelman mukaisten poistojen ja poistonalaisten investointien merkittävään erotukseen. Poistot olivat varovaisuuden periaate huomioon ottaen olleet liian alhaiset, ja tilinpäätös ei siksi antanut oikeita ja riittäviä tietoja kunnan taloudesta.

KHO katsoi toisin. Sen mukaan kaupunki oli esittänyt asianmukaiset ja perustellut syyt poistosuunnitelman muuttamiselle. Tilinpäätöksessä oli annettu tieto suunnitelman mukaisten poistojen ja poistonalaisten investointien erotuksesta, selvitetty syitä mainitun erotuksen olennaisuudelle sekä arvioitu poistosuunnitelman tarkistamistarvetta. Lisäksi kaupungin tilintarkastajalla ei ollut huomauttamista tilinpäätöksestä, ja hänen lausuntonsa mukaan tilinpäätös antoi oikeat ja riittävät tiedot kaupungin taloudellisesta tilanteesta.

– Kaupungin taloudellisen aseman osalta ratkaisulla on iso merkitys kun tilinpäätöksiä ei tarvitse korjata, vaan ne ovat nyt lainvoimaisia, Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko sanoo.

– Samalla päättyi vuosien odotus asiassa ja kaupungin poisto-ohjelman perusteet arvioitiin kestäviksi. Tämä taas on merkityksellinen asia tulevaisuutta ajatellen. Mikäli korkein hallinto-oikeus ei olisi hyväksynyt kaupungin valitusta, olisi edessä voinut olla jopa 13–17 miljoonan euron alijäämäkirjaus kaupunkiemolle. Nyt tätä huolta ei ole, vaan voimme suunnitella tulevaisuutta kestävällä tavalla.

 

KHO:n vuosikirjapäätös

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*