Korkein hallinto-oikeus totesi tuoreessa vuosikirjapäätöksessään Kouvolan puheenjohtajakaksikon jääveiksi hyväksymään hallintosääntöä. (Kuva: KHO)

Maaliskuussa 2018 Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi uuden hallintosäännön. Muutoksia tuli muun muassa luottamusmiespalkkioihin. Hallintosäännön 162 § mukaan kaupunginvaltuuston ja -hallituksen puheenjohtajille voidaan maksaa 3400 euron kuukausittainen korvaus, mikäli he hoitavat tehtäviään osa-aikaisesti.

Uusi hallintosääntö oli tulossa voimaan kesken valtuustokauden 1.4.2018. Muiden valtuutettujen joukossa päätöstä olivat tekemässä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sdp) ja valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.). Päätöksestä tehdyssä kunnallisvalituksessa katsottiin, että kyseiset valtuutetut ovat jäävejä tekemään päätöksiä omista palkkioistaan. 

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, mutta korkein hallinto-oikeus otti asiaan toiseen kannan ja totesi puheenjohtajat jääveiksi. Se kumosi hallinto-oikeuden ratkaisun ja kaupunginvaltuuston päätöksen koskien hallintosäännön 162 §, jossa määritellään puoliaikaisesti tehtäviään hoitavien puheenjohtajien palkkiot.

Ratkaisua valituksesta odotettu

Kouvolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen kuuli KHO:n ratkaisusta Kuntalehdeltä.

Mainos-Jaa, siitäkö on päätös tullut. Minä en ole aloittanut tehtävien hoitamista puolipäiväisesti, koska tämä valitus on ollut sisässä. Sama on tilanne ollut myös valtuustoon puheenjohtajan kohdalla, Helminen kertoi tilanteesta.

Ratkaisun perusteluissa KHO toteaa, ettei sillä seikalla, että samassa yhteydessä päätettiin myös muista luottamusmiesten palkkioista ollut merkitystä. Hallintosäännön mukanaan tuomat uudet määräykset liittyivät kiinteästi puheenjohtajakaksikkoon ja heidän meneillään oleviin toimikausiinsa kyseessä olevien toimielinten puheenjohtajina. Tämä yhteys oli otettava huomioon arvioitaessa heidän esteellisyyttään valtuutettuina osallistua asian käsittelyyn ja päättämiseen kaupunginvaltuustossa juuri näiden palkkioiden osalta.

-Se seikka, että valtuuston päätettävänä oli ollut samanaikaisesti muidenkin luottamushenkilöiden palkkioita koskevia määräyksiä ei antanut aihetta arvioida asiaa toisin, KHO:n ratkaisussa todetaan.

KHO vuosikirjapäätös asiasta

MainosEdit 8.5.2020: muutettu hovioikeus hallinto-oikeudeksi. Kiitokset tarkkaavaiselle lukijalle. 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Siis Itä-Suomen hallinto-oikeus Ei hovioikeus !!!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

*