Valtioneuvoston päätös Rääkkylän ja Kiteen pakkoliitoksesta ei huomioinut sote-maakuntauudistuksen vaikutuksia, KHO katsoo. (Kuva: KHO)

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kumonnut valtion määräämän Rääkkylän ja Kiteen kuntaliitoksen. Perusteena on todisteiden puute sille, että Rääkkylä ei voisi sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen turvata lakisääteisiä palveluja.

KHO:n mukaan valtioneuvoston arvio siitä, että nykylainsäädäntöön ja –tilanteeseen peilaten Rääkkylän taloudellinen tilanne ja mahdollisuudet palvelujen turvaamiseksi eivät ole riittävät, on sinänsä oikea.

”Korkein hallinto-oikeus katsoi kuitenkin edelleen, että kunnan kykyä turvata asukkaidensa lakisääteiset palvelut oli arvioitava myös sote- ja maakuntauudistuksen kannalta, joka valtioneuvoston linjausten mukaan tulee voimaan vuoden 2019 alussa. Asiassa ei saadun selvityksen perusteella ollut riittävällä varmuudella todettavissa, että Rääkkylän kunta ei sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa kykenisi turvaamaan asukkaidensa lakisääteisiä palveluja. Tämän vuoksi valtioneuvoston päätös kumottiin Rääkkylän kunnan valituksesta”, KHO tiedottaa.

Valtioneuvosto päätti 26.5.2016, että kriisikunta Rääkkylä yhdistyy Kiteen kaupunkiin vuoden 2017 alussa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Rääkkylä vastusti päätöstä, Kitee kannatti. Kuntarakennelain mukaan yhdistymisestä päättäminen valtuuston vastustaessa edellyttää kuitenkin muun ohella sitä, että muutos on välttämätön kriisikunnan asukkaiden lakisääteisten palvelujen turvaamiseksi.

Lokakuun alussa KHO:n välipäätös keskeytti kuntaliitoksen valmistelun

”Palvelut turvataan ihan varmasti”

 

Rääkkylän kunnanjohtaja Tuula Luukkonen ei varsinaisesti yllättynyt KHO:n ratkaisusta.

– Välipäätös täytäntöönpanokiellosta jo kertoi että jotain sellaista on, että pitää tutkia perusteellisesti, Luukkonen sanoo Kuntalehdelle.

Rääkkylässä oli valmistauduttu liitokseen välipäätökseen asti, mutta sen jälkeen on valmisteltu itsenäisen kunnan asioita.

– Ensi maanantaina kunnanhallitus käsittelee ensi vuoden talousarviota.

Seuraavaksi Rääkkylällä tulee kiire valmistella uutta organisaatiota ja hallintosääntöä vuoden vaihteessa aloittavan Siun soten vuoksi, Luukkonen kertoo.

– Pohjois-Karjalan kunnat ovat useimmat jo tehneet organisaatiomuutoksensa , meillä ei ole päästy vielä edes aloittamaan.

Liitoskysymyksen ytimessä olleen palvelujen turvaamisen osalta Luukkonen on luottavainen.

– Ihan varmasti pystytään turvaamaan lakisääteiset palvelut. Tämä vuosi on talouden osalta reilusti positiivinen, samoin ensi vuoden talousarvio. Olemme tehneet myös uuden sopeuttamisohjelman jota nyt aletaan toteuttaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*