Pihlajalinna Oy:n jättämissä tarjousasiakirjoissa olleet ristiriitaisuudet ovat kaataneet Mänttä-Vilppulan vuonna 2013 tekemän sote-hankintasopimuksen. KHO katsoi kaupungin menetelleen virheellisesti, kun se oli hyväksynyt voittaneen tarjoajan mukaan tarjouskilpailuun.

Tarjouskilpailun voittaneen Pihlajalinnan osallistumishakemus ja tarjous olivat KHO:n päätöksen mukaan sisältäneet keskenään ristiriitaisia tietoja ehdokkaana ja tarjoajana toimivasta tahosta. Asiakirjoissa ei ollut KHO:n mielestä tarpeeksi selvästi määritelty sitä, oliko tarjoajana Pihlajalinna Oy vaiko koko konserni. Tarjouskilpailussa rannalle jäänyt Attendo Oy valitti päätöksestä markkinaoikeuteen, jonka päätöksestä puolestaan Pihlajalinna ja Mänttä-Vilppula valittivat korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

-Kyseisten asiakirjojen perusteella ei ollut mahdollista yksiselitteisesti todeta, mikä taho toimi hankintamenettelyssä ehdokkaana ja tarjoajana ja minkä tahojen voimavaroihin Pihlajalinna Oy oli tarkoittanut vedota, todetaan tänään annetussa päätöksessä.

Hankintapäätös liittyy vuonna 2013 perustetun Mäntänvuoren Terveys Oy:n perustamiseen ja sen toimintojen sisältöön. Yhtiö on Mänttä-Vilppulan kaupungin ja Pihlajalinna Oy:n yhdessä perustama yritys, joka tuottaa lähes kaikki kaupungin tarvitsemat sosiaali- ja perusterveydenhuollon palvelut. Nyt palvelut on pantava kaupungissa uusiin puihin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Tässä on nyt kaksi vaihtoehtoa mennä eteenpäin, kun KHO:n päätöksen mukaan nykyisillä sopimuksilla ei voida jatkaa. Meillä on jo tehty päätös yhteistoiminta-alueen perustamisesta lähikuntien kanssa ja ykkösvaihtoehto on, että aletaan viemään sitä päätöstä konkreettisesti eteenpäin. Toinen vaihtoehto on ryhtyä neuvotteluihin Attendon kanssa, kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

Nyt nurin mennyt hankintapäätös pyörähti ennen korkeinta hallinto-oikeutta markkinaoikeuden käsittelyssä. Minkä verran pitkän kaavan kautta kulkeva hankintapäätös on kunnan virkamiehiä työllistänyt?

-Ihan helvetisti. On meillä ollut tässä mukana lakiasiantuntijoita, mutta ylimääräistä työtä on tehty paljon. Julkiset hankinnat on tehty meillä todella vaikeiksi, manaa kaupunginjohtaja Esa Sirviö.

 

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Veromarkoilla touhutessa ei voi keksiä omia sääntöjä!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*