Korkein hallinto-oikeus (KHO) on vahvistanut, ettei Tervon kunnalla ja Suonenjoen kaupungilla ollut oikeutta kunnallisvalituksen tekoon, kun Pielavesi päätti irtisanoa osaltaan kuuden kunnan yhteistoimintasopimuksen ympäristöterveydenhuollon järjestämisestä. Jo aiemmin Itä-Suomen hallinto-oikeus oli jättänyt Pielaveden kunnanvaltuuston joulukuussa 2022 tekemästä päätöksestä tehdyt kunnallisvalitukset tutkimatta.

Pielaveden kunnanvaltuusto oli päättänyt, että se irtisanoo omalta osaltaan kuuden kunnan välisen yhteistoimintasopimuksen ympäristöterveydenhuollon järjestämisestä. Kaksi sopijakunnista teki päätöksestä kunnallisvalituksen hallinto-oikeuteen. Kuntien mielestä Pielaveden olisi tullut hallintolain 34 §:n mukaisesti varata Suonenjoelle ja Tervolle tilaisuus tulla kuulluksi ennen asian ratkaisemista.

Molemmat oikeusasteet kuitenkin katsoivat, ettei Tervon kunnanhallituksella ja Suonenjoen kaupunginhallituksella ollut asiassa valitusoikeutta.

KHO muistuttaa tuoreessa vuosikirjapäätöksessään, että Pielaveden kunta on käyttänyt asiassa kunnalliseen itsehallintoon perustuvaa päätösvaltaansa.

-Asiassa ei ole tasaveroisten kuntien asemaan tai muuhun vastaavaan syyhyn liittyvää perustetta katsoa, että muutoksenhakijoina olevilla kunnilla olisi toisen kunnan sisäisen päätöksenteon suhteen sellaista oikeussuojan tarvetta, että niillä olisi kuntalain 137 §:n 1 momentissa tarkoitetun asianosaisuuden perusteella oikeus tehdä kunnallisvalitus Pielaveden kunnanvaltuuston päätöksestä. Kuten hallinto-oikeus on todennut perusteluissaan, valtioneuvostolla on yhteistoiminta-alueesta annetun lain mukaan päätösvaltaa tilanteissa, joissa asianomaiset kunnat eivät pääse sopimukseen asiasta, KHO:n ratkaisussa todetaan.

Valituskierros hallinto-oikeuden kautta korkeimpaan hallinto-oikeuteen oli sinällään turha, sillä Pielaveden kunnanvaltuusto päätti syyskuussa 2023 kumota aiemman päätöksensä ja jatkaa isännöimässä Tervon yhteistoiminta-alueessa.

EDIT 18.12. klo 13.50: Lisätty viimeinen kappale, jossa kerrotaan aiemman päätöksen kumoamisesta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*