Entisen kotikunnan tulee hoitaa vaikeasti kehitysvammaisen henkilön päivätoimintakulut myös asuinpaikan muutoksen jälkeen. Korkein hallinto-oikeus katsoo tuoreessa päätöksessään, että päivätoiminnan kustannuksia oli palveluasumisen kustannusten ohella pidettävä sellaisina asumispalvelukustannuksina, jotka kuuluivat vanhan kotikunnan maksettavaksi. Kuopion hallinto-oikeus oli vuonna 2012 päätynyt asiaa käsitellessään päinvastaiseen ratkaisuun.

Henkilö oli asunut kotikuntansa myöntämällä maksusitoumuksella vieraalla paikkakunnalla sijaitsevassa palvelukodissa vuodesta 2007 lähtien ja osallistunut sieltä käsin samalla paikkakunnalla järjestettyyn päivätoimintaan. Vuonna 2010 hän oli käyttänyt sosiaalihuoltolain mukaista oikeuttaan hakea hoitopaikkaa samalla paikkakunnalla sijaitsevasta palvelukodista. Hänelle oli myönnetty hoitopaikka, ja hänestä tuli kunnan asukas vuonna 2010.

Vanhan kotikunnan kontolle jäi tässä vaiheessa entisen asukkaansa palveluasumiskustannukset. Kuntien välillä syntyi kuitenkin erimielisyyttä päivätoiminnan kulujen kohdentamisesta. Vanha kotikunta katsoi niiden kuuluvan uuden kotikunnan piikkiin, mutta uuden kotikunnan mielestä ne olivat olennainen osa asumiskustannuksia.

 

Päätös KHO:n sivuilla

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*