Juankoskella ihmetellään New Stroms Oy:n roolia ja toiminta-ajatusta. Kaupunki ja yhtiö sekä sen taustavoimat ovat olleet napit vastakkain eri yhteyksissä.

Korkein hallinto-oikeus kumosi monien vaiheitten jälkeen Juankosken kaupungin päätöksen antaa takaus Premium Board Finland Oy:lle. Yhtiö jatkoi Juankoskella konkurssiin menneen kartonkitehtaan toimintaa, mutta on joutunut vaikeuksiin.

New Stroms Oy ilmoitti aikanaan olevansa myös kiinnostunut toiminnan jatkamisesta. Konkurssipesä päätti kuitenkin myydä tehtaan Premiun Boardille. New Stroms valitti takauspäätöksestä.

Juankoski teki 2011 poliisille tutkintapyynnön New Stroms Oy:n toiminnasta, koska katsoi yhtiön pyrkineen tahraamaan takauspäätöksen saaneen yhtiön mainetta eri puolilla.

MainosKaupungin mukaan yhtiö on ollut tässä tarkoituksessa yhteydessä kaupunkiin ja sen luottamushenkilöihin sekä pankkeihin, Finnveraan, ely-keskukseen ja mediaan.

New Stroms Oy:n edustaja kiisti mustamaalauksen ja tietojen levittämisen, sekä vetosi siihen, että kyseessä ovat julkiset tiedot.

Kiistoja on käyty muun muassa jääviyskysymyksistä.  Joitakin New Stroms Oy:n eleitä on syytetty kiusanteoksi.

MainosYhtiö on muunmuassa vallittanut eräästä koulun lakkauttamisesta.

 

Tausalla kiista tehtaasta

 

Taustalla on Juankoskella toimineen kartonkitehtaan konkurssi 2008.  Sen toimintaa halusi jatkaa Premiun Board ‑yhtiö, joka pyysi kaupungilta viiden miljoonan euron takausta. Myös New Stroms Oy oli kiinnostunut tehtaasta.

Valtuusto myönsi takauksen Premium Boardille, mutta New Stroms Oy valitti takauspäätöksestä. Valtuusto päätti kuitenkin, että päätös pannaan toimeen valituksesta huolimatta.

Hallinto-oikeus piti takauspäätöksen voimassa, mutta valittaja vei asian KHO:n ratkaistavaksi. KHO kumosi takauspäätöksen.

Takauspäätös oli kuitenkin pantu täytäntöön ja realisoitunutkin neljän miljoonan euron verran. Premium Board on velkasaneerauksessa.

Päätöksen toimeenpano valituksesta huolimatta oli silloisenoikeuskäytännön mukaista, painottaa Kangasperko. Nyttemmin käytäntö on EU:n säädösten takia muuttunut.

 

Juankoskella harmitellaan päätöstä

 

Juankoskella tarkastellaan nyt KHO:n päätöstä, joka on käytettävissä vasta nettiversiona.

KHO totesi, että EU komission takaustiedoksianto, jota kaupunki oli soveltanut, on sovellettavissa vain pk-yrityksiin.

– Takauksen saanut yritys oli KHO:nkin mielestä pk-yritys. Kuitenkin KHO:n mielestä valtuuston päätöksestä ei käynyt ilmi, että kaupunki olisi selvittänyt, että myös takauksen saaneen yhtiön omistajayhtiöt ovat pk-yrityksiä, selvittää Kangasperko.

Hän harmittelee sitä, että KHO ei pyytänyt asiasta kaupungilta lisäselvitystä.

– Kaupunki oli näet tietoinen, että kyseisen yhtiön omistavat yhtiöt olivat pöytälaatikosta otettuja niinsanottuja holdingyhtiöitä, joilla ei ollut henkilöstöä eikä liiketoimintaa. Kaupunki oli siten selvillä siitä, että koko konserni täyttää pk-yrityksen määritelmät.

– Pk-yritysaseman selvittämättä jättäminen aiheutti KHO:n päätöksen mukaan sen, että päätös oli tehty virheellisessä järjestyksessä ja päätös siten kumottiin, toteaa Kangasperko.

 

Hiljainen yhtiö

 

Valituksen takana oleva New Stroms Oy perustetiin aikanaan ostamaan konkursiin mennyt kartonkitehdas. Kun se ei onnistunut, yhtiöllä ei ole ollut muuta liiketoimintaa.

Yhtiön kotipaikka on Juankoski, muta sen kaikki yhteystiedot ovat Espoossa. Päätoimialaksi on merkitty liikkenjohdon konsuktointi.

Yhtiö ei ole tässä vaiheessa enää kiinnostunut vaikeuksiin taas joutuneen tehtaan ostamisesta, kertoo yhtiön edustaja Heikki Salonen.

Edellisessä vaiheessa sillä oli venäläinen rahoittaja.

– Mutta ajat ovat muuttuneet, Salonen sanoo.

Hän on kuitenkin tyytyväinen KHO:n päätökseen vaikka perustelut eivät vastanneetkaan odotuksia.

Salonen tulkitsee päätöksen niin, että realisoitunut takaussumma pitää palauttaa.

 

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*