Korkein oikeus on tiistaina antamallaan tuomiolla vahvistanut, että Handelsbankenilla ei ole ollut oikeutta korottaa kuntien, kuntayhtymien ja muiden kuntatoimijoiden lainojen marginaalia yksipuolisella ilmoituksella vuosina 2009–2010.

KKO kumosi hovioikeuden tuomion, jolla kuntien kanne oli hylätty. Samalla oikeus vahvisti, että pankki on velvollinen palauttamaan perusteetta saamansa summat korkoineen.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö ja eräät muut kunnalliset toimijat olivat nostaneet 1998–2007 Handelsbankenilta lainoja, joiden yhteismäärä oli noin 120 miljoonaa euroa.

Vuonna 2009 pankki ilmoitti korottavansa korkomarginaalia 0,45–0,60 prosenttiyksiköllä. Pankki vetosi yleisiin sopimusehtoihinsa ja katsoi, että sen varainhankinnan kustannukset olivat finanssikriisin seurauksena nousseet sopimusehdon tarkoittamalla tavalla. Kunnat katsoivat, ettei pankilla ollut oikeutta mainittuihin korotuksiin.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



KKO:n mukaan pankin oli näytettävä, että sen varainhankinnan kustannukset olivat lisääntyneet lainojen nostoajankohdasta marginaalin korotusajankohtaan ja että kustannusten nousu oli ollut merkittävää ja luonteeltaan pysyvää.

KKO katsoi, että sopimusehdoissa varainhankinnan kustannuksilla tarkoitettiin kaikkia pankin varainhankinnan kustannuksiin vaikuttavia eriä. KKO oikeus totesi pankin esittäneen näyttöä etupäässä vaihtuvakorkoisen antolainaustoiminnan viitekorkoon suhteutetuista kustannuksista, joten selvitys antoi vain osittaisen kuvan pankin kokonaiskustannusten kehityksestä.

KKO katsoi jääneen näyttämättä, että pankin varainhankinnan kustannukset olisivat lisääntyneet ehdon tarkoittamalla tavalla ja että pankilla olisi ollut oikeus yksipuolisesti korottaa lainojen marginaalia.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*